ruta A ciutat vella

Herboristeries amb molta salut

Vida sana. El metge suís Paracelso, cap al segle XVI, deia que contra cada malaltia creix una planta. I amb aquesta idea continuen treballant les herboristeries de Ciutat Vella. La formació contínua i una dilatada trajectòria en són la millor garantia.

Herboristeries amb molta salut Vocació i convicció Gairebé 200 herbes Efectivitat més ràpida Valor patrimonial Consells que curen Infusions antiestrès_MEDIA_1

Herboristeries amb molta salut Vocació i convicció Gairebé 200 herbes Efectivitat més ràpida Valor patrimonial Consells que curen Infusions antiestrès_MEDIA_1 / fRANCESC CASALS

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

ANORMIS CIUTAT, 3 Efectivitat més ràpida

L'herboristeria Anormis compta amb una trajectòria de més de 70 anys, explica Irene Pérez, la tercera generació d'aquest negoci. Ella se situa al darrere del taulell des de fa 12 anys.«Als inicis solament veníem herbes però ara també disposo de productes de medicina ortomolecular, que té una efectivitat més ràpida», explica Pérez, una«apassionada de la medicina natural»que no ha parat mai d'«actualitzar-se». Assegura que s'han de fer cursos i seminaris contínuament«perquè hi ha herbes que estan en desús, altres de prohibides i altres de noves». Irene Pérez defensa que«l'alimentació i l'estat anímic»són clau per portar una vida sana.

HERBOLARI FLASSADERS, 14 Gairebé 200 herbes

El matrimoni propietari d'Herbolari, María Jesús Cuartero i Joan Ribot, sempre ha estat relacionat d'una manera o altra amb el món de la salut.«L'avi de la meva dona era metge i jo vaig néixer a sobre d'una farmàcia», recorda Ribot, que considera que«la tradició de les herboristeries»no s'ha perdut mai. Per Ribot, la diferència entre una herboristeria i una farmàcia no és únicament«el format» del producte final:«Des que el client entra per la porta parlem per arribar a l'arrel del seu mal». Les més de 180 herbes de l'establiment estan organitzades en quatre grans grups: digestives, renals, respiratòries i circulatòries.

MANANTIAL DE SALUD XUCLÀ, 23 Vocació i convicció

A la botiga Manantial de Salud del carrer de Xuclà hi treballen membres de la quarta generació de la família, filles de Llorenç Teixé, que defineixen el seu pare com a«herbolari per convicció i vocació». A l'establiment s'hi poden trobar plantes, complements alimentaris, cosmètica natural i algun producte apícola.«Destaquem sobretot per les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries», precisa Teixé, per qui el seu producte és menys agressiu que un medicament de laboratori i presenta menys contraindicacions. Les infusions tenen per Teixé una mica de ritual:«Tot el temps que inverteixes a preparar-la també t'està curant».

HERBOLARI LLANSÁ ELISABETS, 18 Infusions antiestrès

Francesca Ubach és l'actual propietària de l'Herbolari Llansá, un negoci que va obrir el seu avi matern el 1907.«He crescut a la botiga, tot i que quan era joveneta m'interessava més la música i tocava al Liceu», recorda.«Llavors no entrava gent jove a la botiga. Ara, en canvi, sí. S'estimen més les herbes que els antibiòtics», afegeix Ubach, que ven«gairebé cada dia»infusions tranquil·litzants, perquè el ritme de vida d'avui és molt més estressant que el d'abans. No obstant, l'essència del negoci familiar és idèntica i encara despatxa les«barreges»que va aprendre de l'avi.

ESTEBAN COLOMINES, 2 Consells que curen

Els clients de tota la vida de l'herboristeria Esteban experimenten un retorn al passat cada vegada que traspassen el llindar de la petita porta de l'establiment. No ha canviat res des de l'any 1935.«Conservem els mateixos mobles. Tot està igual», explica Conchita Esteban, que forma part de la tercera generació darrere el taulell.«Tenim una clientela fidel, i alguns vénen de molt lluny, però també tenim gent jove, perquè el barri ha canviat molt», explica Esteban, a qui alguns joves tracten«com si fos la seva mare» demanant consells per curar refredats i altres petits dolors.

Notícies relacionades

HERBORISTERIA DEL REI VIDRE, 1 Valor patrimonial

Ben estrany és el dia que no entren desenes de turistes a l'establiment que des del 1997 regenten Joan Parés i la mestra artesana Trinitat Sabatés. I és que a l'interior d'aquesta bonica herboristeria oberta el 1823 s'hi respira molta història.«Aquest negoci té un valor patrimonial incalculable i fa molt de respecte canviar qualsevol cosa. La meva obligació és mantenir-ho tot i passar el relleu a la següent generació», explica Parés. A l'interior de la centenària Herboristeria del Rei hi destaquen una font dedicada al botànic suec Carl Linné i un llibre de visites amb firmes en tots els idiomes.