Pròxima lluna plena agost 2023: Quan, com i on veure la superlluna blava
1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La lluna, l’únic satèl·lit natural de la Terra i el cinquè més gran del sistema solar –té un diàmetre una mica menor que l’amplada de la Xina–, passa per quatre fases o estats principals: lluna plena, lluna nova, quart creixent i quart minvant. I tarda aproximadament 29 dies i mig en completar el cicle de les quatre fases, és a dir, gairebé un mes.

És per això que l’habitual és que només hi hagi una lluna plena al mes. Però tenint en compte que l’any té un total de 365 o 366 dies –depenent si és de traspàs o no–, hi ha un total de 12,4 cicles lunars complets a l’any. Això vol dir que, cada entre dos i mig i tres anys aproximadament, es donen 13 llunes plenes a l’any. Un total de 37 vegades cada segle.

I el 2023 és un d’aquells anys amb 13 llunes, coincidint dues d’elles a l’agost. La primera va tenir lloc el dia 1 i la pròxima serà el dia 31. Coincideix, a més, que és la tercera i última superlluna de l’estiu.

Segona lluna en un mes

Se la coneix com a lluna blava, nom que designa la segona lluna que es produeix en un mateix mes. L’anterior superlluna blava va ser el 2020, però a l’octubre, mes que també va tenir dues llunes els dies 1 i 31.

Per tant, aquells que mirin el cel la nit del 31 d’agost podran notar que la lluna plena sembla una mica més gran i brillant de l’habitual. Això és perquè la lluna es trobarà més a prop de l’òrbita el·líptica a la Terra, convertint-la en una superlluna.

Notícies relacionades

La superlluna serà visible a la major part del món i a Espanya arribarà al seu màxim apogeu a les 3.36 hora peninsular. Però es podrà veure des que aparegui a l’horitzó (orto) a les 21.25 hores i fins que es posi (ocàs) a les 7.51 hores.

La següent superlluna, la quarta i última de l’any, serà el 29 de setembre, ja a la tardor.