Estudi

La pèrdua del cromosoma Y en els homes, amb l’edat, afavoreix el creixement del càncer

La pèrdua del cromosoma Y en els homes, amb l’edat, afavoreix el creixement del càncer
3
Es llegeix en minuts
EFE

A mesura que envelleixen, algunes cèl·lules de l’organisme en els homes perden el cromosoma Y (l’element que els fa biològicament mascles), i aquesta pèrdua permet que les cèl·lules del càncer puguin eludir elsistema immunitari del’organisme i créixer amb facilitat.

És la principal conclusió d’una investigació del Centre Oncològic Cedars-Sinaí (Los Angeles, Califòrnia) publicada aquest dimecres a ‘Nature’.

L’estudi ha descobert que aquest efecte comú de l’envelliment en els homes dona lloc a un càncer de bufeta agressiu, però també fa que la malaltia respongui millor a un tractament d’immunoteràpia denominat ‘inhibidors de punts de control immunitaris’.

Els investigadors estan desenvolupant ja una prova per detectar la pèrdua del cromosoma Y als tumors amb l’objectiu d’ajudar els metges a adaptar el tractament amb inhibidors dels punts de control immunitaris als pacients homes amb càncer de bufeta.

«Aquest estudi estableix per primera vegada una connexió mai abans establerta entre la pèrdua del cromosoma Y i la resposta del sistema immunitari al càncer», destaca Dan Theodorescu, director del Centre Oncològic Cedars-Sinaí.

«Vam descobrir que la pèrdua del cromosoma Y permet a les cèl·lules del càncer de bufeta eludir el sistema immunitari i créixer de forma molt agressiva», assenyala Dan Theodorescu, que ha dirigit la investigació.

Homes i dones, diferents cromosomes

En els éssers humans, cada cèl·lula té un parell de cromosomes sexuals: els homes tenen un cromosoma X i un cromosoma Y, i les dones, dos cromosomes X.

En els homes, la pèrdua del cromosoma Y s’ha relacionat amb diversos tipus de càncer, especialment el de bufeta, però aquesta pèrdua també s’associa a cardiopaties i la malaltia de l’alzheimer.

El cromosoma Y conté els plans de certs gens. Basant-se en la forma en què aquests gens s’expressen a les cèl·lules normals del revestiment de la bufeta, els investigadors van desenvolupar un sistema de puntuació per mesurar la pèrdua del cromosoma Y en els càncers.

A continuació, van revisar les dades de dos grups d’homes, un amb càncer de bufeta als quals es va extirpar la bufeta i no se’ls va tractar amb inhibidors de punts de control immunitari, i un altre que va participar en un assaig clínic i va rebre aquest tractament d’immunoteràpia.

Van observar que els pacients amb pèrdua del cromosoma Y tenien pitjor pronòstic en el primer grup i taxes de supervivència global molt millors en el segon.

Estudi amb ratolins

Per esbrinar per què passava això, van comparar les taxes de creixement de cèl·lules de càncer de bufeta amb cèl·lules de ratolins de laboratori.

L’equip va cultivar cèl·lules tumorals que no estaven exposades a cèl·lules immunitàries i també va cultivar cèl·lules malaltes en ratolins a què els faltaven les cèl·lules immunitàries denominades cèl·lules T. En els dos casos, els tumors amb i sense el cromosoma Y van créixer al mateix ritme.

No obstant, en ratolins amb sistemes immunitaris intactes, els tumors que no tenien el cromosoma Y van créixer a un ritme molt més ràpid que els tumors amb el cromosoma Y intacte.

«Aquests resultats impliquen que quan les cèl·lules perden el cromosoma Y, esgoten les cèl·lules T. I sense cèl·lules T per combatre el càncer, el tumor creix agressivament», conclou Theodorescu.

Conclusions

L’equip també va concloure que els tumors a què els faltava el cromosoma Y, tot i que més agressius, també eren més vulnerables i responien millor als inhibidors de punts de control immunitari.

Notícies relacionades

Aquesta teràpia, un dels dos principals tractaments disponibles contra el càncer de bufeta, reverteix l’esgotament de les cèl·lules T i permet al sistema immunitari de l’organisme combatre el càncer.

Els investigadors creuen que la pèrdua del cromosoma Y és una estratègia adaptativa de les cèl·lules tumorals per eludir el sistema immunitari i sobreviure a múltiples òrgans, si bé reconeixen que és necessari continuar treballant per entendre la connexió genètica entre la pèrdua del cromosoma Y i l’esgotament de les cèl·lules T.

Temes:

Estudi Càncer