Estudi

El vincle entre canvi climàtic i la pèrdua d’esponges marines

El vincle entre canvi climàtic i la pèrdua d’esponges marines
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Quan una esponja marina tropical s’exposa a temperatures més càlides, perd un microbi important, cosa que podria explicar per què mor el teixit de l’esponja.

L’estudi, publicat a ISME Communications per investigadors de l’UNSW (Universitat de Nova Gal·les del Sud), ha revelat que a l’exposar les esponges marines a un augment de temperatura de 3 °C, un microbi essencial abandona l’esponja, cosa que podria causar enverinament dels teixits.

Canvi climàtic

La investigació ha afegit una peça important al trencaclosques sobre l’impacte del canvi climàtic en les poblacions d’esponges arreu del món. «Ja hem vist que les onades de calor marines acaben amb les esponges en el Mediterrani i afecten les esponges a Nova Zelanda», diu en un comunicat la doctora Emmanuelle Botte, autora principal de l’estudi.

«Estem veient que algunes espècies d’esponges no són tan resistents al canvi climàtic com pensàvem al principi. Aquesta investigació revela que la ruptura de la simbiosi entre l’hoste i els seus microbis podria crear un desequilibri químic a l’esponja i provocar la seva descomposició», va afegir.

Fràgils davant el canvi climàtic

Les esponges marines, antigues criatures que habiten al mar, sovint es confonen amb plantes, però són animals estacionaris i, de fet, són algunes de les més antigues de la Terra.

Notícies relacionades

«Les esponges es remunten a 545 milions d’anys», diu Botte. «Viuen en simbiosi amb microbis, que compleixen funcions vitals per a l’esponja: reciclen nutrients, produeixen energia i defensen l’esponja dedepredadors i malalties. Alguns microbis fins i tot desintoxiquen el cos de l’esponja. Són una mica com el fetge i els ronyons de l’esponja».

Aquesta relació essencial entre les esponges i els microbis està ben documentada. I la investigació també ha demostrat que algunes espècies d’esponges i els seus microbis associats són particularment vulnerables a les temperatures més càlides de l’aigua

Temes:

Estudi