Experiment científic

Senyals extraterrestres: la Terra rep amb èxit el primer simulacre d’un missatge alienígena

Una sonda marciana envia un missatge encriptat per posar a prova les capacitats dels terrícoles per entendre’l

Senyals extraterrestres: la Terra rep amb èxit el primer simulacre d’un missatge alienígena
  • La NASA es prepara per anunciar els resultats del seu primer estudi independent sobre ovnis

  • Només hi ha 29 planetes que, en cas de tenir vida, podrien haver detectat la nostra civilització

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Si algú (o, més ben dit, alguna cosa) d’allà fora volgués enviar-nos un missatge, ¿seríem capaços de rebre’l? ¿Què passaria si alguna forma de vida extraterrestre es volgués comunicar amb la humanitat? ¿Estaríem preparats per sentir la seva trucada? ¿I podríem interpretar-la? Fa segles que aquests interrogants pul·lulen en l’imaginari col·lectiu. Però ara, per fi, comencem a entreveure una resposta. La Terra ha rebut amb èxit el primer simulacre d’un missatge alienígena i, tot i que en aquest cas es tracta d’un mer assaig tècnic, el seu èxit demostra que arribat el moment la humanitat seria capaç de captar els senyals extraterrestres.

L’experiment, ideat per l’artista Daniela de Paulis, es va fer la setmana passada. La sonda europea ExoMars Orbiter, que des de fa gairebé una dècada explora l’atmosfera del planeta vermell, va enviar el que podria ser «un missatge que una civilització extraterrestre avançadaeventualment podria enviar a la Terra». El senyal ha sigut captat per almenys quatre observatoris de radioastronomia d’arreu del món (uns centres equipats amb antenes gegants dedicades enterament a ‘radiografiar’ les ones electromagnètiques que pul·lulen al cosmos). Es tracta de l’Allen Telescope Array (Califòrnia), el Robert C. Byrd Green Bank Telescope (Virgínia), el Karl G. Jansky Very Large Array (Nou Mèxic) i l’observatori de l’Institut Nacional Italià d’Astrofísica (Bolonya). Altres radiotelescopis, com el de Yebes (Castella-la Manxa) i el portuguès situat a les Açores també sembla que han captat aquest senyal.

¿Però què incloïa exactament el missatge? ¿Com s’ha descodificat aquest senyal? ¿I quan sabrem si aquest simulacre de contacte extraterrestre s’ha rebut correctament? Segons expliquen els impulsors d’aquest projecte, totes aquestes qüestions continuaran, per ara, en l’aire. El contingut exacte del missatge, de fet, continua sent una incògnita fins i tot per a molts dels científics que han participat en aquest projecte. Tampoc se sap si es tracta d’un text, d’un dibuix o d’algun tipus de jeroglífic. Ni tan sols està clar si el contingut és una cosa tangible com un lema o, per contra, es tracta d’una cosa abstracta com una obra d’art. Només sabem que ha sigut escollit sota el més estricte sigil pels membres d’un selecte comitè d’experts.

El contingut exacte del missatge continua sent una incògnita fins i tot per a molts dels científics que han participat en aquest projecte

Els grans radiotelescopis encara no han donat el seu veredicte final, però, tot i així, n’hi ha alguns que ja s’aventuren a proporcionar algunes dades sobre les seves observacions. Des d’Alemanya, per exemple, les antenes de l’Sternwarte Bochum expliquen que han aconseguit captar gairebé tot el missatge excepte per «uns fotogrames que no s’han pogut descodificar». En total, aquestes instal·lacions han registrat uns 10 GB de dades durant l’esdeveniment i ara, segons expliquen els seus tècnics, els treballs se centraran a intentar recuperar el material perdut. 

¿Ets capaç de descodificar un senyal extraterrestre?

Per tant, el repte d’aquest experiment consisteix a veure si tots els grans radiotelescopis del globus han sigut capaços de captar aquest senyal i, en cas afirmatiu, si han pogut descodificar amb èxit el missatge. Aquest primer simulacre d’un missatge extraterrestre també s’ha publicat en la pàgina web oficial de la iniciativa junt amb una invitació al públic general perquè intenti traduir-lo. En els assajos d’aquest projecte, la sonda marciana va enviar un missatge encriptat que va resultar ser una fotografia grupal de l’equip científic que ha liderat aquest projecte. Ara, els científics animen la ciutadania a enviar les «dades científiques, pensaments, esbossos, dibuixos i idees» que creuen que conté el senyal.

Notícies relacionades

La convocatòria per ‘descodificar’ el senyal extraterrestre es mantindrà oberta entre sis i vuit setmanes. Durant tot aquest temps, els impulsors d’aquest projecte faran diversos tallers i activitats per explicar, per exemple, com es treballa actualment per processar i descodificar les ones electromagnètiques que venen de l’espai o com les grans institucions científiques del globus s’estan preparant davant un eventual descobriment de vida extraterrestre. Tots aquests debats es discutiran a partir de diferents prismes culturals i ètics i, segons explica Daniela de Paulis, també es tindrà en compte el vessant artístic.

Els impulsors d’aquest projecte han obert una convocatòria pública perquè qualsevol intenti descodificar el missatge

I és així com arrenca oficialment el projecte ‘A sign in space’, una iniciativa inspirada en el conte homònim publicat per Italo Calvino el 1964. En aquest relat, de la col·lecció ‘Cosmicomics’, s’explica la història d’un ésser extraterrestre que, davant la pròxima mort de la seva galàxia, s’obsessiona a deixar algun senyal de la seva existència. Un dels elements més intrigants d’aquesta història és la incògnita de si, una vegada enviat, aquest senyal arribarà a algun lloc i si serà interpretat com toca. Aquest mateix dubte és el que, ara com ara, protagonitza l’esdevenir d’aquest curiós experiment extraterrestre.