Descobriment científic

El ‘campió de Cinctorres’: així és el dinosaure gegant i depredador descobert a Castelló

L’espècimen, trobat per un grup de paleontòlegs espanyols, ha sigut batejat en honor a la victòria del Vila-real a l’Europa League del 2021

El ‘campió de Cinctorres’: així és el dinosaure gegant i depredador descobert a Castelló

Oscar Sanisidro/Grup Guix.

  • Els dinosaures es van extingir a la primavera

  • Descoberta una nova espècie de dinosaure que va viure al Pirineu fa 70 milions d’anys

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa uns 126 milions d’anys, quan el planeta estava dominat pels dinosaures, un gegant de dues tones i més de 10 metres de llargada es passejava per les platges que ara coneixem com a Castelló. Es tractava d’un enorme carnívor de robustes potes posteriors, petites però poderoses urpes i un morro similar al dels cocodrils actuals que deambulava per les zones costaneres a la recerca de les seves preses. La seva història, enterrada durant milers d’anys, ha sigut rescatada gràcies a l’estudi d’unes restes fòssils i es presenta en tota la seva glòria en un article publicat aquest dijous a la revista ‘Scientific Reports’.

El protagonista d’aquesta història ha sigut batejat com a ‘Protathlitis cinctorrensis’ que, literalment, significa «campió de Cinctorres». Segons expliquen els investigadors que han liderat la troballa, aquest dinosaure inaugura una nova espècie i gènere dins dels espinosàurids. «El ‘Campió’ li deu el nom a l’inoblidable dia en què el Vila-real C.F. [equip de Castelló en primera divisió] va guanyar la UEFA Europa League el 2021», explica Andrés Santos-Cubedo, científic de la Universitat Jaume I i un dels responsables de l’estudi d’aquest espècimen. Quant al cognom, es tracta d’una referència a la localitat on van ser descobertes les restes d’aquest dinosaure.

«El ‘Campió’ li deu el nom a l’inoblidable dia en què el Vila-real C.F. va guanyar la UEFA Europa League el 2021»

Andrés Santos-Cubedo, paleontòleg

Restes fossilitzades

Les restes del ‘campió de Cinctorres’ van ser descobertes en el jaciment d’Argiles de Morella, un dels llocs més pròspers de tota la península Ibèrica per a la recerca i l’estudi de dinosauris ja que, segons expliquen els experts, al seu terreny de més de quatre quilòmetres d’espessor s’hi pot trobar una veritable màquina del temps. Només en aquesta zona s’han recuperat gairebé un miler de fòssils de diferents espècies d’animals i plantes que van poblar el planeta en una època molt llunyana. També s’hi han descobert les restes d’ornitòpodes (dinosaures herbívors), sauròpodes (els gegants de coll allargat) i teròpodes (carnívors).

Va ser en aquest entorn on els paleontòlegs van trobar un maxil·lar dret gairebé complet, una dent i cinc vèrtebres de la cua d’un dinosaure que, almenys a priori, no encaixava amb cap de les categories conegudes. Així va ser com investigadors de la Universitat Jaume I, la Universitat de València i el Grup Guix de Vila-real es van centrar en l’anàlisi d’aquests fòssils i van acabar descobrint que el ‘campió de Cinctorres’ era, efectivament, una nova espècie de dinosaure. 

La història d’aquest dinosaure s’ha reconstruït gràcies a un maxil·lar, una dent i cinc vèrtebres

Segons expliquen els experts que han liderat aquesta anàlisi, un dels trets més destacats d’aquest dinosaure castellonenc eren les dents afilades. L’estudi del maxil·lar va revelar, per exemple, que el ‘campió’ tenia ni més ni menys que 22 dents (gairebé el doble que els ja famosos ‘Spinosaurus’ i ‘Irritator’). «Aquest dinosaure presenta corones dentals amb vores denticulades que, a més, es corben posteriorment cap a l’àpex», expliquen els autors de l’estudi d’aquest exemplar. 

Paradís de dinosaures

Notícies relacionades

La història del ‘campió de Cinctorres’ no només sorprèn per la troballa del dinosaure per si mateix sinó que, segons expliquen els experts, també suggereix que la península Ibèrica podria haver sigut un veritable paradís per a espinosàurids com aquest. A Espanya, de fet, s’hi han trobat diverses dents fossilitzades d’aquests animals que, segons comenten els experts, suggereixen que aquesta zona va acollir una gran diversitat d’espècies d’aquests dinosaures fa centenars de milions d’anys. De fet, tot apunta que aquesta família de dinosaures es van originar al continent europeu i que posteriorment van migrar cap a l’Àsia i l’Àfrica.

Els ‘pares’ del ‘Campió de Cinctorres’ expliquen, orgullosos, que es tracta de la quarta espècie de dinosaure descoberta a Castelló en l’última dècada. El 2015 es va anunciar la troballa de ‘Morelladon beltrani’, el 2019 de ‘Vallibonavenatrix cani’ i el 2021 del gegant ‘Portellsaurus sosbaynati’. Però això no és tot. En els últims anys, la paleontologia ibèrica està sent un camp de grans alegries. L’any passat, per exemple, un equip d’investigadors catalans va descobrir les restes de l’’Abditosaurus kuehnei’: un herbívor de 18 metres, 14 tones i que, ara com ara, encara destaca com el més gros descobert a tot el sud d’Europa.