Estudi experimental

Dues víctimes d’un ictus recuperen la mobilitat de braços i mans gràcies a una teràpia amb elèctrodes

La revista ‘Nature’ publica els resultats d’un assaig clínic sobre estimulació de la medul·la espinal en pacients amb debilitat muscular crònica en el tronc superior

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Dues dones que havien desenvolupat una debilitat muscular crònica després de patir un ictus han aconseguit recuperar gran part de la mobilitat en braços i mans després de sotmetre’s a una nova teràpia d’estimulació de la medul·la espinal. Es tracta d’un tractament experimental que, segons expliquen els seus impulsors, ja està donant bons resultats en assajos clínics i que, en un futur, es podria utilitzar per facilitar la recuperació de les persones que pateixen les seqüeles d’un accident cerebrovascular.

El tractament consisteix en un parell d’elèctrodes de metall de la mida i la forma d’un espagueti que s’implanten al llarg del coll del pacient. La seva instal·lació permet estimular la medul·la espinal i connectar una sèrie de circuits neuronals que havien quedat fets malbé amb l’ictus. Es tracta del mateix tipus de tecnologia que s’ha utilitzat en altres estudis experimentals per ajudar els pacients que havien perdut la mobilitat de les cames. El seu ús ha donat lloc a resultats esperançadors però, fins ara, amb prou feines s’havia posat a prova per recuperar la funció motriu de braços i mans.

Segons expliquen l’investigador Marco Caprogrosso en un article publicat aquest mateix dilluns a la revista científica ‘Nature Medicine’, els primers assajos clínics amb aquesta eina enfocats a pacients amb problemes de mobilitat en el tronc superior apunten a una bona eficàcia. El seu ús s’ha testat en dues dones, de 31 i 47 anys respectivament, que patien debilitat muscular crònica en braços i mans després de tenir un infart cerebral. En un cas, feia anys que una de les pacients no podia ni tan sols sostenir una forquilla i un ganivet amb les mans.

Millores immediates

Després de la implantació dels elèctrodes i l’inici de la teràpia, les pacients van experimentar una millora instantània de la seva mobilitat. Totes dues van millorar la força, el rang de moviment i la funció tant dels seus braços com de les seves mans. Segons explica Heather Rendulic, una de les pacients que ha participat en aquest estudi, gràcies a aquesta teràpia ha aconseguit sostenir una llauna de sopa entre les mans: un gest que feia anys que no podia fer després d’haver perdut gairebé per complet el control del canell. En altres de les proves fetes, les participants també van aconseguir fer tasques de diferent complexitat com, per exemple, moure un cilindre de metall, agafar objectes domèstics comuns i obrir un pany.

«L’estimulació elèctrica de la medul·la espinal permet als pacients moure’s de maneres que no podrien fer sense l’estimulació»

«Vam descobrir que l’estimulació elèctrica de regions específiques de la medul·la espinal permet als pacients moure’s de maneres que no podrien fer sense l’estimulació», destaca l’equip d’investigadors que ha liderat aquest estudi. Un dels resultats més sorprenents d’aquest estudi és que, després de diverses setmanes de teràpia, algunes de les millores observades es van mantenir fins i tot després de l’aturada dels elèctrodes. Això, segons expliquen els experts, obre la porta a utilitzar aquesta teràpia amb elèctrode com a mètode per entrenar els músculs de les persones que han patit una pèrdua de mobilitat per a així aconseguir «millores més fortes a llarg termini».

Control de moviments

Notícies relacionades

¿Però com funciona exactament aquesta teràpia? Segons explica l’investigador Douglas Weber, un dels experts que ha liderat aquest estudi, «l’estimulació dels nervis sensorials de braços i mans permet amplificar l’activitat dels músculs debilitats per un accident cerebrovascular». «Durant tot aquest procés, els pacients conserven el control total dels seus moviments ja que l’estimulació és d’assistència i enforteix l’activació muscular només quan els pacients intenten moure’s», destaca el científic després de la publicació d’aquest estudi.

«Els pacients conserven el control total dels seus moviments»

Després de l’èxit d’aquest primer estudi clínic, els investigadors preveuen continuar investigant l’aplicació d’aquesta teràpia en més pacients. Els científics esperen poder posar a punt un protocol «pràctic i fàcil d’utilitzar» que algun dia es pugui traslladar als hospitals d’arreu del món per ajudar els pacients que ho necessitin.