Troballa singular
La NASA descobreix un os a Mart
La càmera HiRISE, la més avançada mai enviada a cap altre planeta, captura un cràter que sembla un calc del cèlebre plantígrad Paddington
REPORTATGE MULTIMÈDIA | Mart, el planeta dels robots
Calendari de missions espacials del 2023: fins a Júpiter i més enllà

¿Tu també veus cares en objectes o altres superfícies quotidianes? Aquest fenomen psicològic es diu pareidolia i consisteix a reconèixer patrons significatius en estímuls vagues i aleatoris. No se’n salven ni els astrònoms de la NASA, que ja van captar el somriure del sol. I ara han vist un os a la superfície de Mart. Més concretament, en un cràter del planeta vermell han trobat la cara simpàtica d’un plantígrad, que a més és un calc de l’os Paddington. Sí, aquell personatge imaginari de la literatura infantil del Regne Unit i que segur que has vist alguna vegada, ni que sigui, en forma de peluix.
Cada vegada se’n sap més d’aquest planeta. Fins que una conversa entre dues persones a la superfície de Mart sonaria amb retard perquè la velocitat del so és més lenta. Recentment, també s’ha descobert que té una zona volcànica activa de 4.000 quilòmetres de diàmetre. És estudiant la superfície del planeta que la càmera HiRISE, situada a bord de la nau espacial Mars Reconnaissance Orbiter, ha captat la cara de Paddington, sobretot el seu característic morro.
«Hi ha un turó amb una estructura de col·lapse en forma de V (el nas), dos cràters (els ulls) i un patró de fractura circular (el cap)», explica sobre el descobriment Alfred McEwen, investigador principal d’HiRISE, la càmera més avançada mai enviada a un altre planeta.
Notícies relacionadesAl marge que sembli un osset, hi ha una teoria científica darrere de la imatge. «El patró de fractura circular podria deure’s a l’assentament d’un dipòsit sobre un cràter d’impacte enterrat. ¿Potser el nas sigui un respirador volcànic o de llot, i el dipòsit podria ser lava o fluxos de llot? O potser només somriu», especula l’expert.
Petició perquè es digui ‘Cràter Paddington
Per sortir de dubtes, McEwen proposa una solució. «Suposo que només haurem d’anar a Mart un dia i explorar aquest cràter per descobrir exactament per què s’assembla a un os», comenta. Mentre això no passa, la semblança amb aquell cortès i simpàtic plantígrad que va arribar al Regne Unit del «Perú més fosc» ja té altres conseqüències: hi ha peticions de firmes per nomenar formalment aquest zona de Mart com a ‘Cràter Paddington. Si prossegueix la iniciativa, aquest os amb una trenca, un barret vell i la maleta gastada, i el seu amor per la melmelada, no només serà el més estimat per un país, sinó per l’univers sencer.
- Projecte en marxa MAPA | Així és el túnel ferroviari proposat des del Vallès per connectar amb Barcelona
- Sumari del cas Els missatges entre l’amic de Dani Alves i la cosina de la víctima la matinada de la violació
- Acusacions de plagi TV-3 i la productora d’‘Eufòria’ responen a Josep Maria Mainat i Toni Cruz
- La xacra de les armes de foc als EUA Una persona transgènere mata tres criatures de nou anys i tres adults en una escola cristiana de Nashville
- Litigi Josep Maria Mainat i Toni Cruz demanden la productora d’’Eufòria’
- Conflicte a l’est Guerra Rússia-Ucraïna, avui: última hora de la guerra un any després de la invasió de Putin
- Acusacions de plagi ¿Quines són les similituds i diferències entre ‘OT’ i ‘Eufòria’?
- Predicció Passarà aquest dijous: l’Aemet llança un avís especial a aquestes zones d’Espanya
- Pensions La possible multa per als pensionistes que no informin d’això a la Seguretat Social
- Salaris Aquest és el sou d’un militar a Espanya