Sons marcians

Així sona un dia qualsevol a Mart

  • La velocitat del so és més lenta al planeta vermell que a la Terra, per la qual cosa seria molt complicat parlar o sentir una cançó en aquest planeta hostil

  • La primera anàlisi de l’acústica de Mart revela dades fins ara inèdites

Així sona un dia qualsevol a Mart
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un dia qualsevol al planeta vermell, l’única cosa que se sent és un silenci eixordador. En aquest fred i hostil món, situat a milions de quilòmetres de la Terra i habitat només per una colla de robots i sondes espacialsl’únic soroll que impregna la prima atmosfera marciana és el del vent. El tot terreny espacial ‘Perseverance’ ha estat gravant meticulosament aquest so durant un any. L’anàlisi d’aquests àudios, més enllà de transportar la imaginació dels terrícoles a Mart, ha revelat que la velocitat del so és més lenta al planeta vermell que a la Terra. I això, a la pràctica, implicaria que una conversa entre dues persones a Mart sonaria amb retard. O que una cançó no sonaria igual en l’àmbit terrestre que sobre la sorra marciana.

La primera anàlisi de l’acústica del planeta vermell, publicada recentment a la revista ‘Nature’, es basa en l’estudi dels diferents tipus de sons captats pel ròver marcià durant el seu any de missió. En les gravacions del ‘Perseverance’, de fet, només se sent el vent marcià. I quan la missió fa alguna tasca, és clar, també se sent el so de les rodes del ròver movent-se sobre el terreny, les aspes de l’‘Ingenuity’ alçant-se o el martelleig del vehicle espacial per trencar les roques.

L’estudi d’aquestes gravacions ha revelat que a l’atmosfera marciana la velocitat del so és més lenta que a la Terra i varia amb el to i la freqüència. A la Terra, en condicions normals, els sons viatgen a uns 343 metres per segon (i a una freqüència de 767 mph). Però a Mart, segons han revelat les dades del ‘Perseverance’, els sons greus viatgen a 240 metres per segon (537 mph), mentre que els sons aguts viatgen a uns 250 metres per segon (559 mph). També s’ha descobert que a Mart els tons greus només viatgen uns 8 metres, mentre que a la Terra poden arribar fins als 65 metres. Els aguts, pel contrari, amb prou feines aconsegueixen viatjar per l’atmosfera.

Per entendre què impliquen aquestes diferències, l’agència espacial nord-americana NASA, líder del viatge del ‘Perseverance’, ha elaborat una llista de reproducció en què es compara com se sentirien diferents sons a la Terra i a Mart. El cant d’un ocell, per exemple, amb prou feines se sentiria al planeta vermell. Tampoc el timbre d’una bicicleta. La veu d’una persona, transportada al planeta vermell, sonaria d’una manera molt diferent a com estem acostumats a la Terra.

¿Temporada silenciosa?

Notícies relacionades

L’eixordador silenci de Mart ha sorprès fins i tot els científics. «És tot tan silenciós que en algun moment fins i tot vam arribar a pensar que els micròfons estaven trencats», explica Sylvestre Maurice, astrofísic de la Universitat de Tolosa a França i autor principal de la primera anàlisi de l’acústica marciana. Segons diu l’investigador, malgrat que els micròfons del ròver són extremadament sofisticats, la prima atmosfera marciana s’ha convertit en el principal obstacle per registrar sons llunyans.

«Mart és molt tranquil degut a la baixa pressió atmosfèrica, però això és una cosa que també canvia amb les estacions», argumenta Baptiste Chide, científic del Laboratori Nacional de Los Álamos, a Nou Mèxic, i també coautor de l’estudi. En aquest sentit, els científics consideren que en els pròxims mesos, quan arrenqui la tardor marciana, Mart es podria tornar més sorollós i proporcionar encara més informació sobre l’aire d’aquest altre món. «Potser en breu descobrim que l’entorn acústic de Mart és ara menys silenciós que quan hi vam aterrar», comenta l’expert.

Temes:

NASA Mart Robots