Divulgació científica

Espases làser al laboratori per emmagatzemar energia

EL PERIÓDICO i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) publicaran cada dimecres fins al 7 de setembre una sèrie de vídeos i articles en el marc del projecte de divulgació científica ‘YouMaker: així es fa la ciència’. Es tracta d’uns continguts en els quals diversos experts explicaran de manera didàctica els processos de preparació de materials utilitzats en els camps de l’energia, l’electrònica i la medicina, com les bateries i les cel·les solars, des dels seus laboratoris i amb la participació de divulgadors científics professionals.

1
Es llegeix en minuts
Anna May Masnou (ICMAB-CSIC)
Anna May Masnou (ICMAB-CSIC)

Científica a l' Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

ver +

Així com els làsers poden utilitzar-se als hospitals per corregir la miopia dels ulls amb una precisió extrema, retocant la còrnia, també es poden utilitzar per crear nous materials. Tenen unes prestacions que van molt bé en aquest sentit: poden escalfar a molt altes temperatures la zona que toquen gairebé instantàniament, i poden fer-ho de manera molt local i precisa, sense afectar el seu entorn.

En el grup de Processament Làser de l’ICMAB liderat per l’investigador Ángel Pérez ho tenen molt clar, i ja fa molts anys que utilitzen els làsers com a tècnica principal per preparar nous materials. Els tenen tan dominats com els cavallers jedis les espases làsers. Actualment els utilitzen per crear supercondensadors basats en grafè. Dues paraules que potser no coneixes, però ara aprendràs: els supercondensadors són uns dispositius semblants a les bateries, que poden emmagatzemar energia i alliberar-la quan és necessària. La diferència és que poden alliberar aquesta energia molt més ràpidament. El grafè és un material derivat del carboni. De fet, està format per una sola capa d’àtoms de carboni, cosa que fa que sigui molt fi i transparent, però és molt resistent i condueix molt bé l’electricitat. Per això va molt bé per a aplicacions en les quals es requereix poc pes però alta conductivitat. A més, permet que s’hi enllacin altres components i és fàcilment modificable, creant així nous derivats. 

Supercondensadors

Notícies relacionades

Amb els làsers, el grup d’Ángel Pérez prepara supercondensadors basats en grafè i altres materials de manera ràpida i eficaç. Estan investigant la manera de crear supercondensadors que puguin emmagatzemar més energia creant noves nanoestructures. Si vols saber-ne més sobre aquest tema, no et perdis el vídeo «¿Com es fan supercondensadors de grafè?» amb la divulgadora científica Anna Morales i l’investigador de l’ICMAB Ángel Pérez en el marc del projecte ‘YouMaker: així es fa la ciència’. T’explicaran amb més detall les tècniques làser que utilitzen al seu laboratori i quins materials aconsegueixen.

‘YouMaker’ és un projecte de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Espases làser al laboratori per emmagatzemar energia

Artur Martínez, ICMAB-CSIC

Temes:

Grafè Energia