Divulgació científica
Espases làser al laboratori per emmagatzemar energia
EL PERIÓDICO i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) publicaran cada dimecres fins al 7 de setembre una sèrie de vídeos i articles en el marc del projecte de divulgació científica ‘YouMaker: així es fa la ciència’. Es tracta d’uns continguts en els quals diversos experts explicaran de manera didàctica els processos de preparació de materials utilitzats en els camps de l’energia, l’electrònica i la medicina, com les bateries i les cel·les solars, des dels seus laboratoris i amb la participació de divulgadors científics professionals.
Així com els làsers poden utilitzar-se als hospitals per corregir la miopia dels ulls amb una precisió extrema, retocant la còrnia, també es poden utilitzar per crear nous materials. Tenen unes prestacions que van molt bé en aquest sentit: poden escalfar a molt altes temperatures la zona que toquen gairebé instantàniament, i poden fer-ho de manera molt local i precisa, sense afectar el seu entorn.
En el grup de Processament Làser de l’ICMAB liderat per l’investigador Ángel Pérez ho tenen molt clar, i ja fa molts anys que utilitzen els làsers com a tècnica principal per preparar nous materials. Els tenen tan dominats com els cavallers jedis les espases làsers. Actualment els utilitzen per crear supercondensadors basats en grafè. Dues paraules que potser no coneixes, però ara aprendràs: els supercondensadors són uns dispositius semblants a les bateries, que poden emmagatzemar energia i alliberar-la quan és necessària. La diferència és que poden alliberar aquesta energia molt més ràpidament. El grafè és un material derivat del carboni. De fet, està format per una sola capa d’àtoms de carboni, cosa que fa que sigui molt fi i transparent, però és molt resistent i condueix molt bé l’electricitat. Per això va molt bé per a aplicacions en les quals es requereix poc pes però alta conductivitat. A més, permet que s’hi enllacin altres components i és fàcilment modificable, creant així nous derivats.
Supercondensadors
Notícies relacionadesAmb els làsers, el grup d’Ángel Pérez prepara supercondensadors basats en grafè i altres materials de manera ràpida i eficaç. Estan investigant la manera de crear supercondensadors que puguin emmagatzemar més energia creant noves nanoestructures. Si vols saber-ne més sobre aquest tema, no et perdis el vídeo «¿Com es fan supercondensadors de grafè?» amb la divulgadora científica Anna Morales i l’investigador de l’ICMAB Ángel Pérez en el marc del projecte ‘YouMaker: així es fa la ciència’. T’explicaran amb més detall les tècniques làser que utilitzen al seu laboratori i quins materials aconsegueixen.
‘YouMaker’ és un projecte de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

- Demografia i sostenibilitat Espanya tindrà només 23 milions d’habitants el 2100, quan caurà la població mundial
- Efectes de l’onada de calor Es disparen les morts en soledat a l’estiu: «L’agost ha sigut de rècord»
- Per una discussió de trànsit La Fiscalia demana presó per al ciclista que va matar a cops un conductor al Poblenou de Barcelona
- Polèmica a Badalona La Generalitat obre la porta a canviar la ZBE per altres mesures com el peatge urbà
- Situació de vulnerabilitat L’ajuda de 115 euros al mes que ja pots demanar a la Seguretat Social
- EDUCACIÓ SEXUAL I NOVES TECNOLOGIES Els pares d’un dels menors d’Almendralejo: «El nostre fill no és cap delinqüent però sí que ha jugat amb una pistola»
- A Benasc Mor un veí de Barcelona mentre feia escalada al Pirineu d’Aragó
- Pols a l’Àfrica Macron anuncia la «retirada ordenada» dels soldats francesos del Níger
- Escàndol en la federació De l’abús a la gestió emocional en la selecció: «El teu cap és en un altre lloc»
- Guerra d’Ucraïna Els EUA proporcionaran a Ucraïna míssils de llarg abast