Divulgació científica

Com es pot aprofitar l’energia del sol amb plàstics de colors

EL PERIÓDICO i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) publiquen cada dimecres fins al 7 de setembre una sèrie de vídeos i articles en el marc del projecte de divulgació científica ‘YouMaker: així es fa la ciència’. Es tracta d’uns continguts en què diversos experts explicaran de forma didàctica els processos de preparació de materials utilitzats en els camps de l’energia, l’electrònica i la medicina, com les bateries o les cel·les solars, des dels seus laboratoris i amb la participació de divulgadors científics professionals.

1
Es llegeix en minuts
Anna May Masnou (ICMAB-CSIC)
Anna May Masnou (ICMAB-CSIC)

Científica a l' Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

ver +

¿Us imagineu portar una placa solar a sobre, a la motxilla? ¿I així poder carregar el mòbil mentre aneu caminant? ¿O tenir les finestres transparents i de colors i que puguin generar energia? ¿O potser fins i tot, en agrovoltaica, cobrir els hivernacles amb plàstics fotovoltaics que deixin passar la llum del color que necessita la planta, mentre generen l’energia que consumeix el mateix hivernacle?

Tot això seria possible amb la fotovoltaica basada en plàstics, o polímers, semiconductors. Compostos orgànics que es poden utilitzar per aprofitar la llum del sol i convertir-la en energia més útil per a nosaltres. En aquest sentit treballen a l’ICMAB, en el grup liderat per l’investigador Mariano Campoy-Quiles. Volen buscar maneres més sostenibles i alternatives de convertir l’energia del sol en electricitat, fugint del fràgil, opac i rígid silici. Un material, de fet, molt abundant, pràctic i no tòxic, però que requereix altes temperatures de processament i que no absorbeix tan bé la llum com sembla, ja que són necessàries capes bastant gruixudes perquè sigui eficient.

Polímers semiconductors

Existeixen alguns polímers semiconductors que són molt eficients, i se’n poden fabricar-se cèl·lules solars en capes molt fines. Poden preparar-se, a més, a baixes temperatures, i en processos escalables. 

Notícies relacionades

Si desitgeu saber més sobre aquest tema, no us perdeu el vídeo ‘Com es fan cèl·lules solars orgàniques’ amb el divulgador científic Ignacio Crespo i l’investigador de l’ICMAB del grup de Materials Nanoestructurats per a Energia Mariano Campoy-Quiles, i podreu veure com es poden imprimir aquests materials orgànics que aprofiten l’energia del sol de manera sostenible, en el marc del projecte YouMaker: així es fa la ciència. 

YouMaker és un projecte de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència i Innovació.

Com es pot aprofitar l’energia del sol amb plàstics de colors

Artur Martínez, ICMAB-CSIC