Avenços en la immunoteràpia contra el càncer amb materials 3D

EL PERIÓDICO i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) publicaran cada dimecres fins al 7 de setembre una sèrie de vídeos i articles en el marc del projecte de divulgació científica ‘YouMaker: així es fa la ciència’. Es tracta d’uns continguts en què diversos experts explicaran de forma didàctica els processos de preparació de materials utilitzats en els camps de l’energia, l’electrònica i la medicina, com les bateries o les cel·les solars, des dels seus laboratoris i amb la participació de divulgadors científics professionals.

1
Es llegeix en minuts
Anna May Masnou (ICMAB-CSIC)
Anna May Masnou (ICMAB-CSIC)

Científica a l' Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

ver +

Un dels tractaments del càncer on els científics tenen més esperances posades és en la immunoteràpia mitjançant cèl·lules T, unes cèl·lules que, tractades al laboratori, tenen la capacitat d’eliminar molts tipus de cèl·lules cancerígenes. Malgrat això, el cultiu d’aquestes cèl·lules pels mitjans tradicionals presenta problemes seriosos: a les plaques de Petri els falta un entorn tridimensional on evolucionar i el cultiu en suspensió està subjecte a massa moviment.

Per això, un equip de científics de l’ICMAB, entre els quals, la investigadora Judith Guasch, del Grup de Materials Moleculars Nanoestructurats per a Biomedicina (Nanomol-Bio) i del Max-Planck Partner Group de Materials per a la Immunoteràpia del Càncer, ha desenvolupat un hidrogel, un material d’aspecte gelatinós, flexible però resistent a la ruptura, que podria solucionar el problema.

Fàcilment fabricable

A l’hidrogel, tractat prèviament per crear un entorn similar al de l’interior dels ganglis limfàtics del cos humà, les cèl·lules T semblen desenvolupar-se millor que en altres mitjans, i molt més ràpid. A més, l’hidrogel, malgrat ser un nou material, s’ha erigit com un material fàcilment fabricable, fins i tot amb una impressora 3D. Segons Judith Guasch, els hidrogels podrien fins i tot ser la clau per crear òrgans artificials per a aplicacions en recerca, una fita que ens permetria experimentar amb reproduccions gairebé exactes dels òrgans humans i milloraria moltíssim els resultats de les recerques, que fins ara s’han de portar a terme en animals o en altres models molt menys aconseguits.

Notícies relacionades

Mirem què ens expliquen el divulgador científic Ignacio Crespo i la investigadora de l’ICMAB Judith Guasch en el vídeo: «¿Com es fan hidrogels biomimètics?» del projecte ‘YouMaker: així es fa la ciència’, on descobrirem com es fabriquen aquests hidrogels i per què la immunoteràpia té el gran potencial de convertir-se en el tractament estrella contra el càncer.

‘YouMaker’ és un projecte de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Avenços en la immunoteràpia contra el càncer amb materials 3D

Archivo

Temes:

Càncer