El planeta porta 17 anys a l’estiu

El canvi climàtic arriba a Neptú

  • El món ha de reduir a la meitat les seves emissions per al 2030

El canvi climàtic arriba a Neptú

NASA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El planeta Neptú és llegendari entre els astrònoms a causa de les seves estacions, que duren 40 anys. El que no esperaven els científics és que el seu estiu mostrés signes de refredament.

L’estiu austral del planeta va començar fa 17 anys, i les dades publicades aquest dilluns confirmen que les temperatures s’han refredat.

«Aquest canvi era inesperat», ha explicat Michael Roman, astrònom de la universitat britànica de Leicester, responsable de l’estudi i citat en un comunicat de l’Observatori Europeu Austral (ESO).

Planeta misteriós

Els científics saben relativament poc de Neptú, vuitè planeta del sistema solar. És el planeta més allunyat del Sol, cosa que fa que la seva òrbita anual duri l’equivalent a 165 anys terrestres.

Els telescopis de generacions prèvies no aconseguien desentranyar la pàl·lida llum d’aquest objecte estel·lar totalment blavós, envoltat d’una espessa capa d’amoníac, aigua gelada i metà en estat sòlid.

La sonda Voyager 2 va aconseguir el 1989 enviar les primeres imatges netes de Neptú. I ara és escrutat de forma permanent pel telescopi espacial ‘Hubble’ i el Gran Telescopi ESO de Xile.

L’atmosfera de Neptú és molt dinàmica, recorda l’estudi, publicat pel ‘Planetary Science Journal’. Els vents són els més violents que es coneixen en el sistema solar: arriben a més de 2.000 km/h.

Desajust de temperatures

Les dades indicaven que normalment amb l’arribada de l’estiu austral el 2005, el planeta començaria a escalfar-se, va explicar Michael Roman.

Però la temperatura a la part sud del planeta ha caigut una mitjana de vuit graus centígrads entre el 2003 i el 2018. La temperatura mitjana del planeta és de -200 graus centígrads, cosa que dificulta els mesuraments.

Només gràcies a la sensibilitat de les imatges infraroges dels grans telescopis és possible observar Neptú de forma nítida, explica Leigh Fletcher, coautor de l’estudi i astrònom de la universitat de Leicester. «Aquesta tecnologia només està disponible des de fa vint anys», afegeix.

Escalfament brusc al sud

Les observacions també han detectat un altre fenomen, l’escalfament brusc del pol sud de Neptú, d’uns 11 graus centígrads entre el 2018 i el 2020.

Notícies relacionades

No hi ha una explicació clara d’aquests fenòmens, que podrien deure’s a una evolució de la química en l’estratosfera, o a cicles solars.

L’impacte de les variacions solars és també discutida entre els experts per explicar el canvi climàtic a la Terra.