Estudi del metabolisme

Un mètode permet avaluar la dieta en la infància a partir de l’orina

Els autors esperen que la troballa permeti obtenir informació sobre les vies biològiques que caracteritzen els patrons saludables i no saludables

zentauroepp43217905 orina180507175452

zentauroepp43217905 orina180507175452

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un equip internacional amb participació de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha identificat en un estudi «firmes» metabòliques a l’orina que permeten avaluar la qualitat de la dieta de menors i predir-ne la salut metabòlica.

Nova eina

La revista ‘eLife’ ha publicat un article sobre aquest perfil metabòlic urinari que «es podria convertir en una eina addicional» als qüestionaris per examinar els patrons dietètics en la infància, ha informat el centre, impulsat per la Fundació La Caixa, en un comunicat aquest dimarts.

Els autors esperen que la troballa permeti utilitzar mostres d’orina per obtenir més informació sobre les vies biològiques que caracteritzen els patrons dietètics saludables i no saludables, així com els canvis metabòlics relacionats amb la dieta i associats a malalties com la diabetis.

La investigació

L’estudi s’emmarca en el projecte europeu Human Early-Life Exposome (HELIX), coordinat per l’ISGlobal, que inclou sis cohorts de naixements del Regne Unit, França, Lituània, Espanya, Noruega i Grècia.

La població de l’estudi va incloure 1.147 menors, de qui es tenia informació sobre la ingesta dietètica, els nivells de pèptid C al plasma sanguini i biomarcadors metabolòmics a l’orina a partir de mostres recollides durant un seguiment realitzat a una edat mitjana pròxima als vuit anys.

Notícies relacionades

L’equip investigador va aplicar la tècnica espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear (RMN) per perfilar els metabòlits urinaris d’aquesta població i el treball va revelar un «panell comú» de quatre metabòlits: hipurat, àcid N-metilnicotínic, urea i sacarosa.

Els casos en què se seguia una dieta mediterrània tenien nivells més alts d’hipurat, àcid N-metilnicotínic i urea, juntament amb nivells més baixos de sacarosa i sucre, mentre que aquells que consumien més aliments ultraprocessats tenien nivells més baixos d’hipurat, àcid N-metilnicotínic i urea, i nivells més alts de sucre.

Temes:

Dietes