Escut planetari

Així és el nou sistema de la Terra per defensar-se dels impactes dels meteorits

  • El mètode intercepta asteroides o cometes quan s’acosten i podria ser desplegat per vehicles de llançament que ja existeixen en l’actualitat, com el Falcon 9 de SpaceX i el SLS de la NASA

Així és el nou sistema de la Terra per defensar-se dels impactes dels meteorits
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nou sistema de defensa planetària terminal, que pretén polvoritzar de manera progressiva objectes en ruta de col·lisió amb la Terra, ha sigut presentat a la revista ‘Advances in Space Research’.

Philip Lubin, professor de física a la Universitat de Califòrnia Santa Bárbara i el coinvestigador Alexander Cohen han concebut un mètode denominat PI, que significa Pulverize It (Polvoritza’l).

La clau de l’estratègia de PI és el desplegament d’una sèrie de barnilles penetradores, possiblement plenes d’explosius, col·locades al camí de l’asteroide per a «tallar i tallar» l’objecte amenaçador. Les barnilles penetradores, d’uns 10 a 30 centímetres de diàmetre i de dos a quatre metres de llarg, fragmenten el nucli de l’asteroide o cometa quan xoca contra ells a una velocitat extrema.

Que la Terra rebi l’impacte

Fonamentalment, en lloc de desviar l’objecte, l’estratègia és deixar que la Terra rebi l’impacte, han assegurat els investigadors, però primer desmuntar l’asteroide en trossos més petits, típicament de la mida d’una casa, i deixar que els fragments entrin a l’atmosfera terrestre. L’atmosfera pot absorbir l’energia i vaporitzar encara més les peces de la mida d’una casa a petita runa que no colpeja el terra.

Atès que l’asteroide original ara ingressa en l’atmosfera com un gran núvol distribuït de petits fragments, distribueixen espacialment i temporalment l’energia de l’impacte, cosa que descorrelaciona les ones expansives creades per cada fragment. Això redueix enormement l’amenaça de catastròfica a una «exhibició de focs artificials», amb llum i so.

«Si pot reduir els grans esdeveniments, que són perillosos, a un munt de petits esdeveniments que són inofensius, finalment haurà mitigat l’amenaça», ha assegurat Cohen en la presentació del sistema.

Temps curt de resposta

«L’exclusiu d’aquest mètode és que pot tenir temps de resposta increïblement curts», ha afegit Lubin. «Un problema que tenen altres tècniques, com els mètodes de desviació d’asteroides, és que estan molt limitats en els seus temps de resposta. En altres paraules, es basen a obtenir un actiu per desviar l’amenaça fins a l’asteroide molt abans que s’acosti a la Terra».

En canvi, el mètode PI intercepta asteroides o cometes quan s’acosten a la Terra i podria ser desplegat per vehicles de llançament que ja existeixen en l’actualitat, com el Falcon 9 de SpaceX i el SLS de la NASA per a objectius més grans.

Només 10 dies abans de l’impacte

Segons els càlculs dels físics, els objectius més petits, com el meteor de Chelyabinsk, podrien interceptar-se minuts abans de l’impacte utilitzant llançadors molt més petits similars als interceptors de míssils balístics intercontinentals, mentre que els objectius que plantegen una amenaça més seriosa, com Apophis, podrien ser interceptats només 10 dies abans de l’impacte. Els temps de mitigació tan curts no tenen precedents, segons els investigadors.

Una altra part del programa és considerar un enfocament proactiu per protegir el nostre planeta, han assegurat els investigadors.

«Per molt que ens vacunem per prevenir malalties futures, com que ara som tan dolorosament conscients, podríem vacunar el planeta utilitzant els conjunts de penetradores com les agulles d’una vacuna per evitar una pèrdua catastròfica de vides en el futur», ha dit Lubin.

Eliminar Apophis i Bennu

Notícies relacionades

En aquest enfocament, el mateix sistema es pot utilitzar per eliminar de forma proactiva objectes amenaçadors com Apophis i Bennu per protegir les generacions futures.

«No s’aprecia bé que els objectes grans i amenaçadors com els asteroides Apophis i Bennu siguin extremadament seriosos», ha continuat. «Si colpegen, cadascun té una energia en l’impacte igual a totes les armes nuclears de la Terra combinades. Imagini’s que tot l’arsenal nuclear de la Terra es fa detonar en uns quants segons. Amb el PI podem evitar aquest escenari».