El meteorit dels Urals ha alliberat una energia de 300 quilotones

L'asteroide que va ocasionar l'explosió feia 15 metres amb una massa d'unes 7.000 tones

El bòlid causa gairebé un miler de ferits, la majoria per talls pel trencament de vidres en uns 3.000 edificis

Moment de l’impacte del meteorit als Urals, a Rússia. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Gairebé un miler de persones, entre elles 159 nens, han resultat ferides a causa de la caiguda d'un meteorit a la regió russa de Txeliàbinsk, a les muntanyes Urals, segons l'últim balanç ofert per les autoritats, citades per l'agència estatal de notícies RIA Novosti.

El professor del CSIC, Josep M. Trigo-Rodríguez, ha confirmat que "estem davant una caiguda històrica" d'un meteorit que ha dipositat a l'atmosfera una energia total d'uns 300 quilotones de TNT (la bomba de Hiroshima va ser de 15 kTons). L'asteroide que va ocasionar l'explosió feia uns 15 metres de diàmetre amb una massa d'unes 7.000 tones, afirma el coordinador de la Xarxa Espanyola de Bòlids i Meteorits, informaAntonio Madridejos.

Talls per vidres

La regió més afectada, i amb molta diferència, ha estat la de Txeliàbinsk, i la immensa majoria dels afectats han patit talls causats pels vidres de les finestres que s'han trencat a causa de l'ona expansiva. Respecte al nombre de persones hospitalitzades, segons l'agència, les xifres oficials oscil·len significativament entre les 34 i les 112, i algunes de les quals estan en estat "greu".

Una successió de partícules de meteorits acompanyades per esteles de fum ha impactat aquest divendres cap a dos quarts de sis de la matinada, hora espanyola, sobre les regions de Txeliàbinsk, Sverdlovsk, Kurgan i Tiumen (totes al centre de Rússia), així com al nord del Kazakhstan, segons han informat l'Observatori de Iekaterinburg i el Ministeri de Situacions d'Emergència.

A 30 quilòmetres per segon

L'Agència Nacional Espacial, Roscosmos, ha confirmat les estimacions anteriors del Ministeri de l'Interior segons les quals ha estat un meteorit de gran volum, que s'ha desintegrat abans d'arribar a terra "en petits fragments", i ha afirmat que l'artefacte es movia a una velocitat "de 30 quilòmetres per segon".

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat al Ministeri de Situacions d'Emergència que se subministri ajuda "immediata" als afectats, segons figura al compte de Twitter de la presidència russa. Com a mesura de precaució, segons RIA Novosti, les autoritats han tallat el subministrament de gas (en ple hivern rus) a centenars de cases de la regió de Txeliàbinsk, en què prop de 3.000 edificis han patit desperfectes, i on s'han mobilitzat uns 20.000 treballadors dels serveis d'emergència. 

Fortes explosions

La caiguda delcos celeste ha anat acompanyada de fortes explosions, segons testimonis citats per la ràdio Eco de Moscou, que en un primer moment s'han pensat que havia esclatat un avió en vol.

El meteorit pesava diverses tones i devia tenir algunes desenes de metres de longitud, segons científics consultats pels mitjans russos. "Era una meteorit bastant gran, potser d'algunes desenes de metres de longitud. (...) Els cossos de menys de 50 metres es desintegren gairebé sempre a l'atmosfera, i si no es cremen del tot, a la Terra n'arriben petits fragments", ha declarat Nikolai Zheleznov, expert de l'Institut d'Astronomia Aplicada.

Les instal·lacions atòmiques, en bon estat

Serguei Smirnov, científic de l'Observatori Astronòmic de Pulkovo, ha apuntat que l'objecte, "amb una massa d'algunes desenes de tones, segurament, es va poder veure amb claredat al cel". Alguns mitjans han informat que sobre els Urals havia caigut una pluja de meteorits.

Notícies relacionades

"No ha sigut una pluja de meteorits, sinó un meteorit que s'ha desintegrat a la capes baixes de l'atmosfera", ha declarat a l'agència Interfax la portaveu del Ministeri de Rússia per a Situacions d'Emergència, Helena Smirnikh.

Ha dit també que l'ona expansiva provocada per la caiguda del cos celeste ha fet saltar els vidres "en algunes vivendes de la regió". La portaveu d'Emergència ha afirmat que la caiguda del meteorit no ha influït en els nivells de radiació, que es mantenen dins dels paràmetres habituals per a la regió. Rosatom, l'agència russa per a l'energia atòmica, ha informat que les seves instal·lacions dels Urals no han patit danys a conseqüència de la caiguda del meteorit.