Diabetis tipus 2

Identifiquen una de les claus de com l’exercici protegeix de l’envelliment

Una de les principals raons de l’augment de la prevalença de la diabetis de tipus 2 amb l’edat és el desenvolupament de la resistència a la insulina

Identifiquen una de les claus de com l’exercici protegeix de l’envelliment
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’envelliment de la població mundial i la reducció de l’activitat física poden estar relacionats amb un augment de la incidència de la diabetis de tipus 2. Un equip de científics ha identificat en un estudi investigadors de la Universitat de Monash (Austràlia) un enzim que resulta clau perquè l’exercici millori la nostra salut. Així, els experiments s’han desenvolupat en ratolins i els resultats s’han publicat a la revista ‘Science Advances’.

Resistència a la insulina

La proporció de persones més grans de 60 anys a tot el món es duplicarà en les pròximes tres dècades i la incidència de la diabetis de tipus 2 augmenta precisament amb l’edat, recorda una nota de la universitat. Per tant, l’envelliment de la població també suposarà un augment de la incidència de la malaltia a nivell mundial.

Una de les raons principals de l’augment de la prevalença de la diabetis de tipus 2 amb l’edat és el desenvolupament de la resistència a la insulina, o la incapacitat de l’organisme per respondre a aquesta, cosa que sol estar causat per la reducció de l’activitat física a mesura que envellim.

No obstant, els mecanismes precisos pels quals la inactivitat física facilita el desenvolupament de la resistència a la insulina continuen sent un misteri. Però ara s’ha descobert com l’activitat física millora la capacitat de resposta a la insulina i, al seu torn, afavoreix la salut metabòlica.

«I el que és més important, l’enzim descobert, clau en aquest mecanisme, pot ser objecte de fàrmacs que protegeixin contra les conseqüències de l’envelliment, com el desgast muscular i la diabetis», resumeix el centre.

L’enzim NOX4, la clau

L’equip, dirigit per Tony Tiganis, revela que la reducció en la generació d’unes molècules anomenades espècies reactives d’oxigen (ROS) en el múscul esquelètic durant l’envelliment és clau per al desenvolupament de la resistència a la insulina. Segons Tiganis, el múscul esquelètic produeix constantment ROS i això augmenta durant l’exercici.

Així, en ratolins, els científics van descobrir que l’enzim NOX4 augmenta en el múscul esquelètic després de l’exercici i que això condueix a un augment de les ROS.

Això provoca respostes adaptatives que protegeixen els ratolins del desenvolupament de la resistència a la insulina, que d’una altra manera es produeix amb l’envelliment o l’obesitat induïda per la dieta.

Notícies relacionades

«En aquest estudi hem demostrat, en models animals, que l’abundància de NOX4 en el múscul esquelètic disminueix amb l’envelliment i que això condueix a una reducció de la sensibilitat a la insulina», resumeix Tiganis. Per això, afegeix, «desencadenar l’activació dels mecanismes d’adaptació orquestrats per NOX4 amb fàrmacs podria millorar aspectes clau de l’envelliment».

«Un d’aquests compostos es troba de forma natural, per exemple, en les verdures crucíferes, com el bròcoli o la coliflor, tot i que la quantitat necessària per als efectes antienvelliment podria ser més gran de la que molts estarien disposats a consumir».

Temes:

Envelliment