Estudi del FECYT

Els espanyols perden confiança en les pseudoteràpies

  • L’homeopatia perd vuit punts percentuals de confiança i el reiki en perd cinc, segons indica l’última Enquesta de Percepció Social de la Ciència i la Tecnologia a Espanya

undefined45734476 18965403   alternative medicine with homeopathic herbal pill190228124035

undefined45734476 18965403 alternative medicine with homeopathic herbal pill190228124035 / FILMFOTO 123RF

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Només un de cada sis espanyols confia en l’homeopatia i un de cada deu creu en la utilitat del reiki. L’any de la pandèmia, les vacunes i l’omnipresència de veus científiques, la confiança en les teràpies sense evidència científica ha caigut en picat. Segons indica l’últim estudi de percepció social de la ciència a Espanya, en tot just dos anys l’homeopatia ha passat de seduir el 25% dels ciutadans a quedar-se amb la confiança del 17%. El reiki, per la seva banda, ha passat de comptar amb el beneplàcit del 16% a quedar-se amb tan sols l’11% de l’opinió pública.

Notícies relacionades

Tres anys després que el Govern llancés el seu pla per protegir els pacients davant les pseudoteràpies, un 23,8% dels espanyols reconeix haver utilitzat un tractament alternatiu com l’homeopatia o l’acupuntura al llarg de la seva vida. La gran majoria dels enquestats afirma haver utilitzat aquestes pseudoteràpies com a complement als tractaments mèdics convencionals. Només un de cada quatre usuaris d’aquestes disciplines sense eficàcia científica contrastada afirma utilitzar-les com a substitut d’un tractament mèdic. I aquesta és justament la dada que més preocupa. Sobretot perquè, segons han denunciat reiteradament els sanitaris, els pacients poden deixar de banda els tractaments avalats per confiar en aquest tipus de falses teràpies.

Gairebé la meitat dels usuaris de pseudoteràpies hi confia per al tractament de problemes com el dolor. Un 20,7% hi acudeix per pal·liar l’estrès o l’ansietat. I un 12,8%, per tractar malalties lleus com un refredat. Preocupa, no obstant, l’1,4% de ciutadans que afirma haver recorregut a aquestes falses teràpies per al tractament de malalties tan greus com el càncer. «Aquestes dades mostren que a Espanya la gran majoria dels ciutadans no creuen en les pseudoteràpies. Tot i així, preocupa aquest 1% dels espanyols que han sigut enganyats per creure que poden curar una malaltia greu amb una cosa que no és científica», ha afirmat aquest dimecres Pedro Duque, ministre de Ciència, durant la presentació de l’última Enquesta de Percepció Social de la Ciència elaborada per la Fundació Espanyola Per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Temes:

Pseudociencia