Una roca incandescent

Descobreixen una bola de foc que va sobrevolar Espanya a 100.000 km/h

  • Un fragment d’un asteroide va entrar a l’atmosfera a gran velocitat, incendiant-se en el procés

Descobreixen una bola de foc que va sobrevolar Espanya a 100.000 km/h
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els detectors del projecte SMART, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), han registrat el pas d’una bola de foc sobre el sud d’Espanya a 100.000 km/h. Segons l’anàlisi de l’investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, la bola de foc va ser gravada a les 6.07 hores de la matinada d’ahir dimecres i vista des de diversos punts d’Andalusia i Castella-la Manxa. En concret, el fenomen va ser detectat des dels observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), Sevilla, La Sagra (Granada), Sierra Nevada i La Hita (Toledo).

La bola de foc es va produir a l’entrar en l’atmosfera terrestre una roca procedent d’un asteroide a una velocitat d’uns 100.000 quilòmetres per hora. El xoc amb l’atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent, generant-se així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d’uns 100 quilòmetres sobre el nord-oest de la província de Jaén. Va avançar en direcció nord-est i es va extingir a una altitud d’uns 52 quilòmetres, quan es trobava gairebé sobre la vertical de la localitat de Villamanrique (Ciudad Real).

Notícies relacionades

El fenomen també va ser gravat per l’estació de detecció ubicada a Madrid (operada per Jaime Izquierdo, Universitat Complutense de Madrid).

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa (SWEMN), que té per objectiu monitoritzar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

Temes:

Astronomia