És el segon cop que passa en dos mesos

Un prototip d’una nau de SpaceX explota durant un aterratge de prova

El vehicle està dissenyat per transportar fins a un centenar de passatgers

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un prototip d’una aeronau gegant amb què la companyia privada SpaceX vol transportar éssers humans a la Lluna i a Mart va explotar aquest dimarts durant una prova. És el segon intent fallit en gairebé dos mesos, segons informa Efe.

L’Starship Serial Number 9 (SN9), prototip del coet amb què SpaceX pretén transportar fins a un centenar de persones i unes cent tones mètriques de càrrega, es va estavellar a l’aterrar durant una prova efectuada a la base de la companyia a Boca Chica (Texas).

La immensa nau es va enlairar impulsada per tres motors tipus Raptor i va arribar a una altura d’uns 10 quilòmetres, menys que en l’anterior test del 9 de desembre, però, com en aquesta prova amb el SN8, va explotar a l’intentar aterrar i va crear una visible bola de foc després de sis minuts d’haver emprès vol.

«Hem tingut, de nou, un altre gran vol. Hem de treballar una mica en aquest aterratge», va dir l’enginyer de SpaceX John Insprucker durant la transmissió del vol que va fer la companyia.

«Hem obtingut moltes dades bones, i l’objectiu principal, demostrar el control del vehicle en la reentrada subsònica, semblava ser molt bo, i en traurem molt, d’això», va afegir l’especialista en un to positiu sobre el prototip, construït amb acer inoxidable.

L’Starship, de 50 metres de llarg i que s’espera que sigui completament reutilitzable, és la gran aposta de la firma d’Elon Musk per al transport de passatgers i càrrega, i és assenyalat com el que serà «el vehicle de llançament més poderós del món mai desenvolupat».

SpaceX construeix diversos prototips del Starship de manera simultània a les seves instal·lacions a Boca Chica, Texas, i, de fet, l’SN10 ja està desplegat en una plataforma de llançament pròxima a la d’avui.

La companyia ha aconseguit contractes amb l’Administració Nacional d’Aeronàutica i l’Espai (NASA) per fer missions de reabastament de subministraments i equips d’investigació a l’Estació Espacial Internacional (EEI).

Notícies relacionades

Aquest dilluns va donar a conèixer que a finals d’aquest any llançarà des del cap Canaveral (Florida) la que serà la primera missió «totalment comercial» que orbitarà la Terra durant diversos dies, la Inspiration4.

A bord del coet Falcon 9, la càpsula Dragon s’enlairarà des del Centre Espacial Kennedy amb Jared Isaacman, fundador i director executiu de Shift4 Payments, com un dels quatre tripulants i que donarà els altres tres seients a persones del públic en general que s’anunciaran en les pròximes setmanes.

Temes:

Astronàutica