ALS ESTATS UNITS

El projecte d'una vacuna casolana contra la Covid-19 crea enrenou entre els científics

Un grapat d'investigadors proven un prototip d'immunització al marge dels assajos clínics

La revista 'Science' alerta del perill d'aquestes iniciatives, que podrien minar la confiança ciutadana en els fàrmacs

zentauroepp54749178 soc vacuna200903182525

zentauroepp54749178 soc vacuna200903182525 / CHANDAN KHANNA

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Com si fos una recepta, per internet corre una ‘fórmula’ per trobar una vacuna casolana contra la Covid-19. L’han creat un grapat de ‘científics ciutadans’ alarmats per l’evolució de la pandèmia. El seu objectiu, crear una cosa senzilla, amb poc més de cinc ingredients, i repartir-la al més aviat possible entre la població. ¿Problema? El seu projecte, per lloable que sigui, no compta amb cap aval científic que corrobori l’eficàcia i seguretat de les seves immunitzacions. I perquè aquest ‘bricolatge experimental’ podria minar la confiança cap a totes les vacunes.

La revista ‘Science’ es fa ressò d’aquest fenomen que, tot i que minoritari, encén els llums d’alarma de la comunitat investigadora. «La vacunació casolana és perillosa. Encara més en un moment en què les suposades ‘cures’ contra la Covid-19 no basades en l’evidència han fet poc més que sembrar desconfiança en la ciència i la salut pública», afirmen Arthur Caplan i Alison Bateman-House, experts en ètica de la Universitat de Nova York i autors de l’editorial publicat a la revista científica.

Els ingredients per a aquesta vacuna casolana s’estan enviant per correu a llars i laboratoris, on són els usuaris els que munten la seva immunització. La recepta per elaborar-la consta d’unes seixanta pàgines. Diversos mitjans especialitzats en ciència, com el Technology Review del MIT i Live Science, calculen que ja s’han repartit almenys 70 kits. El preparat es polvoritza a través del nas, com un esprai. I, segons argumenten els seus creadors, és «un element més de protecció» contra el virus. De manera que, fins i tot després de prendre-la, caldria continuar portant la mascareta, rentar-se les mans i mantenir la distància de seguretat.

Recerca sense fre i venda il·lícita

El pare de les vacunes casolanes contra el coronavirus és el genetista i empresari Preston Estep, afiliat professionalment a les universitats nord-americanes de Cornell i Harvard (tot i que el seu projecte no tingui res a veure amb aquestes institucions). Al seu costat hi ha una vintena de científics i enginyers que s’agrupen sota la coneguda com a ‘Xarxa col·laborativa per al desenvolupament ràpid d’una vacuna’ (de l’anglès Rapid Deployment Vaccine Collaborative), en què comparteixen tots els seus progressos en obert. La seva feina consisteix a dissenyar una ‘fórmula casolana’ per aconseguir la immunitat contra el virus. Ara per ara, les proven sobre si mateixos. I sobre els seus amics, familiars i coneguts.

El projecte, fins ara, ha tirat endavant trontollant en uns llimbs legals. Les autoritats sanitàries, com l’Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès), no poden impedir que algú s’inoculi una substància. Així mateix, els impulsors del projecte afirmen que investiguen ‘sense ànim de lucre’ i que, fins ara, només han repartit la vacuna a majors de 18 anys i sota el paraigua d’una declaració de responsabilitat.  La censura del producte només podria arribar en cas que es comencés a vendre. I segons informen diversos mitjans locals, ja s’han detectat casos de venda il·lícita.

Fa només un mes, per exemple, el fiscal general de Washington va demandar un científic per la venda d’una immunització no testada contra el SARS-CoV-2, que ell mateix va afirmar haver-se inoculat fins a cinc vegades. En el moment de la denúncia, la fórmula ja s’havia repartit a almenys 30 residents del districte, a uns 400 dòlars per dosi. L’acusat, director d’una empresa biofarmacèutica, promocionava el seu producte a través de Facebook, on deia que tan sols havia necessitat «mig dia» per trobar la fórmula.  Al març va afirmar que ja tenia la vacuna preparada. I a l’abril, fins i tot es va oferir a vacunar l’alcalde de Friday Harbor i els veïns de l’illa de San Juan, tal com relata el New York Times. Allà van començar a saltar les alarmes.

Sense avals de seguretat o eficàcia

Notícies relacionades

La revista ‘Science’ es mostra taxativa contra les vacunes casolanes. La fórmula no té proves de seguretat, ni en animals ni en pacients. No hi ha seguiment dels efectes del fàrmac en els pacients que l’han pres. No hi ha cap pla per aturar els efectes secundaris, o compensar els voluntaris, si alguna cosa surt malament. No hi ha estudis sobre la dosi idònia. Ni cap dada publicada en una revista científica sota la supervisió d’altres experts. Així mateix, «la recerca està plena de conflictes d’interessos, ja que els qui fabriquen la vacuna estan reclutant amics per provar-la mentre promouen les seves accions als mitjans», diuen Caplan i Bateman-House.

La creació d’una vacuna casolana contra la Covid-19 també destapa un debat ètic molt més profund. En el seu origen, de fet, els científics que impulsen aquesta iniciativa afirmen que estan preocupats per les conseqüències de la pandèmia sobre la població. Afirmen que la seva fórmula en el millor dels casos podria ser efectiva i, en el pitjor, es quedarà en una cosa ineficaç. Però fins ara no hi ha ni un sol estudi publicat. Ni sobre la seva efectivitat, ni sobre la seva seguretat. Tot el que hi ha és el senyal d’alerta de científics i bioètics de tot el món que, en vista de l’aparició d’aquest fenomen, demanen frenar aquests experiments casolans.