IMPACTE MEDIAMBIENTAL

L'aigua de Fukushima continua contaminada 10 anys després de l'accident nuclear

Els tancs de la central continuen acollint un milió de litres d'aigua amb signes de radioactivitat

Un estudi publicat en 'Science' demana no abocar aquests residus a l'oceà, atès el seu impacte mediambiental

zentauroepp54378775 sociedad  ciencia  06 08 2020    algunos de los tanques cerc200806134832

zentauroepp54378775 sociedad ciencia 06 08 2020 algunos de los tanques cerc200806134832

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

El divendres 11 de març del 2011 el Japó va tremolar en una sèrie de desastres en cascada. A les 14.46 de la tarda (hora local), un terratrèmol de 9,0 graus en l’escala de Richter va sacsejar la costa oriental de l’illa. El sotrac, l’epicentre del qual es va situar a 130 quilòmetres de la costa, va desencadenar un tsunami.  L’onatge va envair la planta nuclear de Fukushima i va provocar un dels desastres nuclears més grans de la història. Gairebé una dècada després, les aigües protegides als tancs de la central continuen mostrant signes de contaminació radioactiva. Una nova investigació, publicada aquest mateix dijous en la revista ‘Science’, adverteix del risc que suposaria alliberar aquestes aigües a l’oceà

El 2012, un any després de l’accident, l’empresa propietària de Fukushima va reconèixer que s’havien produït almenys 14 fugues d’aigües des de diferents punts de la central. Tot i que, en aquell temps, va negar que l’abocament hagués arribat al Pacífic.  Mesuraments sobre el terreny van demostrar que els nivells de radioactivitat a l’oceà feien innegable el que havia passat. Una dècada després, aquests indicadors mostren que la situació ha millorat, però encara hi ha senyals d’alerta. El marisc i els peixos capturats en aigües japoneses mostren nivells de contaminació «dins de la norma». Però hi continua havent un milió de litres d’aigua contaminada ‘atrapada’ als més de 1.000 tancs de la central.  La seva gestió es converteix en una qüestió clau, sobretot ara que alguns funcionaris japonesos suggereixen abocar-los al mar. 

Impacte mediambiental

Notícies relacionades

Aquesta nova investigació, liderada pel radiògraf marí Ken O. Buesseler de l’Institut d’Oceanografia de Woods Hole, assenyala la presència de diferents isòtops radioactius als més de 1.000 tancs d’emmagatzemament de la central. Des del 2011 que el científic estudia els abocaments radioactius de Fukushima al Pacífic i aquest estiu va recórrer les aigües japoneses per rastrejar la persistència d’isòtops radioactius una dècada després del desastre. En aquesta expedició científica va descobrir que, fins i tot a les aigües tractades, hi continuava havent mostres de triti, carboni-14, cobalt-60 i estronci-90.  Aquests isòtops tardaran molt més a descompondre’s i, segons assenyalen els experts, si s’alliberessin al medi ambient, podrien establir-se al fons marí i als organismes aquàtics. 

«En els últims nou anys hem observat com els nivells de cesi radioactiu [l’isòtop produït per fissió nuclear] han disminuït a l’aigua del mar i en la vida marina al Pacífic. Però encara hi ha bastants contaminants radioactius en aquests tancs en els quals hem de pensar, molts dels quals no es van veure en grans quantitats el 2011», comenta l’investigador en un comunicat de premsa remès per ‘Science’. «És un problema difícil, però és solucionable. La salut de l’oceà i l’aliment d’innombrables persones depenen que això es faci correctament», conclou l’expert.