A LLEIDA

Una trobada amb un centenar d'assistents, polvoritzadors de 'lleixiu' i abraçades desafia el veto sanitari

La Dolça Revolució de Josep Pàmies va organitzar aquest dissabte un esdeveniment sobre «l'engany» de la Covid-19

Els assistents van acudir de diferents províncies, sense mascaretes i amb vaporitzadors de clorit sòdic

zentauroepp53610287 soc200601154658

zentauroepp53610287 soc200601154658

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

En els cercles afins a les mal anomenades ‘teràpies alternatives’, el coronavirus és tota una paradoxa. Mentre molts neguen la seva existència, d’altres proposen remeis casolans per prevenir i curar una possible infecció. Les dues actituds, presentades sense cap tipus de suport empíric, construeixen un relat contradictori que, al seu torn, es difon com un acte de fe entre els simpatitzants d’aquestes doctrines. Aquest dissabte, per exemple, els seguidors de la Dolça Revolució de Josep Pàmies, pagès de Balaguer conegut per la seva acèrrima defensa de les pseudoteràpies, es van reunir per protestar sobre «l’engany» de la pandèmia.

L’esdeveniment, al qual van acudir un centenar de persones, va consistir en una protesta de petons, abraçades i un dinar grupal amb convidats de diferents llocs d’Espanya. Sense mascaretes. Sense guardar la distància mínima de seguretat. Sense res que pogués evitar un eventual contagi. Amb l’única ‘protecció’ d’uns vaporitzadors de clorit sòdicun compost tòxic per al seu consum, sense eficàcia terapèutica demostrada i prohibit per al seu consum humà des del 2010 per l’Agència Espanyola de Medicaments. I amb la promesa que, en cas que algú s’infectés d’un virus que ‘no està clar que existeix’, podria curar-se amb aquest símil del lleixiu promocionat com a Solució Mineral Milagrosa (o MMS, per les seves sigles en anglès). O amb les plantes silvestres que creixen a les vores del riu Segre, on es va celebrar la trobada.

Contra les advertències

Aquest acte de ‘desobediència’ es va anunciar ja fa més d’una setmana a través de les xarxes socials i canals de comunicació privats com Telegram. Però, segons recull el diari Segre.comni la policia local ni el consistori de Balaguer tenien constància de l’esdeveniment, tot i que ara es disposen a investigar-lo. Tampoc van servir de res les restriccions que s’apliquen a la regió sanitària de Lleida, on se segueix en la fase 1 i, per tant, es prohibeixen viatges entre províncies i trobades de més de 10 persones.

Tampoc va servir de res l’historial de multes i sancions imposades tant a l’horticultor com a la seva associació la promoció de les falses propietats terapèutiques del clorit sòdic i de les plantes medicinals, uns productes anunciats com una cura des del càncer fins a l’ebola. Fins ara, la Conselleria de Salut els ha imposat 720.000 euros de multa. I, més recentment, els col·legis de metges han interposat una denúncia davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un delicte contra la salut pública, publicitat enganyosa i intrusisme professional. Fins i tot els portaveus de la Policia Nacional han alertat en diverses ocasions durant aquesta pandèmia del perill d’aquests tractaments pseudocientífics i de les notícies falses que s’articulen al seu voltant. 

Aquest dilluns, el Col·legi de Metges de Lleida ha emès un comunicat en què ha lamentat la celebració d’aquest esdeveniment en el qual «es van obviar les normes establertes en l’estat d’alarma». Així mateix, l’entitat argumenta que «aquest tipus de reunions posen en risc la salut comunitària i la recuperació econòmica de la societat» i demana que les autoritats pertinents «posin límit» a aquest tipus d’actes i sancionin els seus organitzadors

Trobades digitals

Notícies relacionades

L’acte d’aquest dissabte no ha sigut l’única mostra de rebel·lia de Josep Pàmies. L’autodenominat activista per la defensa de les pseudoteràpies va estar durant mesos organitzant trobades prohibides per divulgar les propietats dels seus remeis. I al llarg de la pandèmia, ha utilitzat les xarxes socials per parlar sobre «un virus que és una farsa» però que, en tot cas, «amb MMS es cura en uns dies».

En aquestes setmanes, la pàgina web de Dolça Revolució ha recollit desenes de testimonis de suposades curacions de Covid-19. Alguns relaten que van començar el tractament de manera preventiva i altres per pal·liar símptomes de malestar, tot i que en molts casos no tinguessin clar si efectivament havien contret la infecció. Cada relat parla d’un protocol d’ingesta diferent, amb dilucions més o menys concentrades i amb preses pràcticament cada hora. En ocasions, en els escrits es relaten episodis de nàusees que, segons van advertir les autoritats sanitàries, podrien ser un símptoma d’intoxicació per aquest compost