ESPECTACULARS IMATGES

Així són les dunes boreals, la nova forma descoberta per aficionats

Es tracta de patrons de llum verda amb ratlles que recorden a les formacions del desert

aurora boreal en forma de duna / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La unió d’uns investigadors espacials i un grup de fotògrafs aficionats, amants dels llums que il·luminen el cel nocturn a la zona dels pols, ha aconseguit trobar una nova forma d’aurora boreal. Es tracta de les «dunes boreals», unes formacions que recorden a les acumulacions de sorra del desert i que poden trobar-se a tan sols uns 100 quilòmetres d’altitud

Notícies relacionades

Els experts recorden que la forma d’una aurora boreal és, en certa manera, com una empremta digital que permet identificar de quin tipus de fenomen s’està parlant i, sobretot, on s’origina. En aquest cas, després d’una exhaustiva revisió de milers de fotografies captades per aficionats, un equip de científics es va adonar que existien determinats patrons de llums verds i amb certes ratlles (que recordaven a les dunes del desert) que no encaixaven en cap de les categories preexistents. Casualment, uns dies després d’observar-se aquesta discrepància un grup de fotògrafs va tornar a observar aquesta peculiar forma al cel polar i va avisar els experts. 

El fenomen va ser observat i fotografiat en paral·lel des de dues ciutats finlandeses, Laitila i Ruovesi. I a partir d’allà va començar la investigació científica. Els investigadors van aconseguir analitzar un total de set esdeveniments similars per determinar les característiques d’aquest tipus d’aurores.  Els resultats d’aquest treball, publicats a la revista científica ‘AGU Advances’, suggereixen que aquesta formació de llums sorgeix d’un forat en la mesosfera, una capa de l’atmosfera situada per sobre de l’estratosfera. Aquestes ‘dunes’, de fet, es produeixen a la mateixa regió en la qual l’energia electromagnètica que s’origina en l’espai es transfereix a aquest estrat. 

Temes:

Astronomia