DISCIPLINES SENSE EFICÀCIA CONTRASTADA

Les primeres cinc pseudoteràpies assenyalades pel Govern

Els ministeris de Sanitat i Ciència ultimen un informe sobre massatge tailandès, magnetoteràpia, curació espiritual activa, massatge aiurvèdic i dieta macrobiòtica

zentauroepp51356926 bangkok  thailand     file    a tourist receives a thai trad191217192518

zentauroepp51356926 bangkok thailand file a tourist receives a thai trad191217192518 / RUNGROJ YONGRIT

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

El massatge tailandès, la magnetoteràpia, la curació espiritual activa, el massatge aiurvèdic i la dieta macrobiòtica podrien ser les primeres cinc disciplines a ser assenyalades oficialment com a pseudoteràpies pel Govern. Aquest dimarts, els ministeris de Sanitat i Ciència han anunciat la publicació delsinformes provisionals sobre aquestes tècniques que es postulen com a curatives malgrat que la seva eficàcia hagi sigut posada en dubte. Aquesta documentació es troba ara en mans de societats científiques, consells estatals de professionals, associacions de pacients i  entitats relacionades amb aquestes disciplines perquè, si ho consideren, aportin més informació sobre això. L’objectiu d’aquest procés, segons recalquen des dels ministeris, és«proporcionar informació veraç»als pacients perquè puguis discernir quines disciplines han sigut contrastades científicament i quines no. En un futur, aquestes pseudoteràpies podrien ser expulsades dels centres sanitaris.

Fa poc més d’un any, l’executiu va anunciar un ambiciós pla per protegir la salut dels pacients de les mal anomenades ‘teràpies alternatives’, unes disciplines que es promocionen amb finalitat curativa fins i tot sense disposar de cap evidència empírica que avali la seva eficàcia. En un primer intent de delimitar la magnitud del problema, els responsables del programa van assenyalar un total de 139 substàncies, productes, activitats i serveis que podien encaixar en la definició de pseudoteràpia. 72 d’aquestes tècniques van ser catalogades automàticament com a pseudoteràpies al no disposar de cap publicació científica, assaig clínic, revisió sistemàtica o metaanàlisi publicada en els últims sis anys en què es demostrés la seva validesa. Les altres 66 disciplines assenyalades, entre les quals destaquen l’acupuntura, l’homeopatia, el reiki i l’osteopatia, van passar a ser avaluades per un equip d’experts i altres societats científiques. Ara, després d’un llarg procés, el pla contra les pseudoteràpies avança tímidament amb la publicació d’aquests primers cinc informes.

Pràctiques en el punt de mira

Notícies relacionades

El massatge tailandès és una pràctica tradicional en la qual convergeixen principis de la medicina xinesa, osteopatia, digitopuntura i manipulació energètica (tots conceptes qüestionats per la ciència). La magnetoteràpia es basa en l’ús de camps magnètics per regenerar danys ossis i musculars (conceptes que tampoc compten amb una evidència científica convincent). La curació espiritual activa s’escuda en conceptes com l’aura o les energies (idees no avalades empíricament) per proposar una tècnica curativa per restituir la salut. El massatge aiurvèdic també planteja la necessitat de corregir el suposat desequilibri energètic a través de massatges (que, com tota la medicina aiurvèdica, ha sigut desacreditat pels estudis realitzats fins ara). La dieta macrobiòtica es basa en el principi filosòfic (i, per tant, no científic) del yin-yang i planteja la unió de l’alimentació, la medicina i l’espiritualitat.

El següent pas de la campanya #coNprueba pretén analitzar el rigor i l’efectivitat de disciplines com a l’abraçoteràpia, acupressió, acupuntura, aromateràpia, artteràpia, auriculoteràpia, aiurveda, biodansa, cavalloterapia o hipoteràpia, Txikung o QiGong, constel·lacions familiars, cromoteràpia, crudivorisme, drenatge limfàtic manual, infermeria naturista, fitoteràpia, Gestalt, hidroteràpia, hipnosi natural, homeopatia, cinesiologia, kundalini ioga, linfodrenatge, luminoteràpia, macrobiòtica, massatge estructural profund, medicina naturista, medicina natural xinesa, meditació, moxibustió, musicoteràpia, naturoteràpia, osteopatia, panchakarma, pilates, programació neurolingüística, psicoteràpia integrativa, quiromassatge, quiropràxia, reflexologia o reflexologia podal o reflexoteràpia, reiki, respiració conscient integrativa, risoteràpia, seitai, xiatsu o xiatsu namikoshi, sonoteràpia, taitxí, tècnica Alexander, tècniques d’alliberament emocional, tècniques de relaxació, teràpia craniosacre, teràpia de polaritat, teràpia floral de bach, teràpia floral de Bush, teràpia herbal, teràpia humoral, teràpia nutricional, vacuoteràpia, visualització, ioga de polaritat, ioga, zero balancing.

Temes:

Pseudociencia