ESTATUT DEL DOCTORAND

El Síndic demana al Govern i a les universitats que garanteixin el quart any de doctorat

El defensor del poble català denuncia la «precarització laboral estructural» en ciència

La institució recolza els joves investigadors que demanen fons per acabar la seva tesi

zentauroepp46602547 barcelona 18 01 2019 se tratar a de hacer fotos de algun cie190125204653

zentauroepp46602547 barcelona 18 01 2019 se tratar a de hacer fotos de algun cie190125204653 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Els doctorands catalans continuen acumulant recolzaments a la seva petició de contractes de doctorat de quatre anys. A l’opinió favorable de l’inspector de treball que ha analitzat la seva reivindicació s’ha afegit aquest divendres la del Síndic de Greuges.

En una resolució publicada aquest matí, el defensor del poble català demana a les universitats, els centres d’investigació i la Generalitat que «es puguin garantir els drets de tots aquells investigadors que continuïn realitzant de fet les tasques d’investigació una vegada hagi transcorregut el període de tres anys de contracte».

El Síndic emmarca aquesta petició «en un context de precarització laboral estructural en la investigació i l’activitat docent».

Actuació d’ofici

La resolució és el resultat d’una actuació d’ofici que el defensor del poble català va iniciar al maig, arran de les protestes impulsades pel col·lectiu Doctorandes a Lluita. La reivindicació més ambiciosa d’aquest grup és que els contractes de la Generalitat i de les universitats catalanes per a la realització de les tesis doctorals durin quatre anys i no tres com passa ara en la majoria dels casos.

Aquesta petició es basa en l’estàndard fixat perl’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat pel Govern el març del 2019. Aquest afirma que un contracte doctoral s’ha de prorrogar fins a quatre anys, quan el doctorand continuï duent a terme la seva investigació i quan el seu contracte sigui prorrogable.

Govern i universitats argumenten que no tenen recursos per estendre els contractes i que, a més, molts d’ells són prorrogables només fins al tercer any. Doctorandes en Lluita argumenta que així aboquen molts doctorats a acabar la tesi cobrant de l’atur, ja que els doctorats duren de mitjana més de quatre anys, segons les seves estimacions.

Quatre universitats catalanes (URV, UPF, UPC i UAB) formen part d’un grup d’universitats espanyoles que han impugnat l’EPIF davant del Tribunal Suprem. Aquest va rebutjar suspendre cautelarment l’estatut i ha de resoldre el recurs.

Notícies relacionades

El Síndic anima el Govern a complir un acord de govern del gener, en què es comprometia a millorar els dèficits estructurals en l’estabilització del personal universitari, en el marc d’un Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, que hauria de reemplaçar el del 2008, que la crisi es va carregar.

El defensor suggereix que Generalitat i universitats traslladin al Ministeri de Ciència «les qüestions que considerin oportunes respecte al’increment pressupostari necessari» per complir amb l’EPIF. El Govern central va aprovar l’estatut sense destinar pressupost addicional per al seu compliment.

Temes:

Universitat