Des d'aquest diumenge

Pluja d'estrelles, els Dracònids: Què són i quan veure'ls millor

Aquesta tardor portarà dues pluges d'estrelles més, els Leònids i els Gemínids

HUN01 HOLLOKO  HUNGRIA  12 08 2016 - Fotografia que muestra una lluvia de estrellas sobre el castillo de Holloko  situado en un pueblo de montana alistado en el Patrimonio Mundial de la Unesco  cerca de Budapest  Hungria  hoy  12 de agosto 2016  Las Perseidas son vistas cada mes de agosto cuando la Tierra pasa a traves de un flujo de escombros dejados por el cometa Swift-Tuttle  EFE Peter Komka PROHIBIDO SU USO EN HUNGRIA

HUN01 HOLLOKO HUNGRIA 12 08 2016 - Fotografia que muestra una lluvia de estrellas sobre el castillo de Holloko situado en un pueblo de montana alistado en el Patrimonio Mundial de la Unesco cerca de Budapest Hungria hoy 12 de agosto 2016 Las Perseidas son vistas cada mes de agosto cuando la Tierra pasa a traves de un flujo de escombros dejados por el cometa Swift-Tuttle EFE Peter Komka PROHIBIDO SU USO EN HUNGRIA / PETER KOMKA (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Efe

Com cada any, arriba la primera pluja d’estrelles de la tardor, els Dracònids. Les restes despreses del cometa 21P/Giacobini-Zinner/Giacobini-Zinner podran veure’s des d’aquest diumenge a la nit quan penetrin a l’atmosfera en forma d’estrelles fugaces.

Els dracònids podran observar-se del 6 al 10 d’aquest mes, tot i que el dia de més visibilitat serà el pròxim dimarts, quan es preveu que el cel estigui poc ennuvolat o desembarassat a gairebé tot el país, amb l’excepció de Galícia i el Cantàbric, on podria ploure.

Les pluges d’estrelles es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els cometes en la seva òrbita al voltant del Sol entren a l’atmosfera de la Terra i es volatilitzen produint un efecte lluminós: els meteors.

En aquest cas són les restes procedents de 21P/Giacobini-Zinner/Giacobini-Zinner, que cada sis anys i mig, aproximadament, completa una òrbita al voltant del Sol.

Dues pluges d’estrelles més

En el seu recorregut deixa una línia de pols que amb el temps forma una xarxa de filaments amb què la Terra es troba cada any a començaments d’octubre.

El nom de ‘Dracònids’ procedeix de la constel·lació del Dragó, que és l’origen de la seva trajectòria, tot i que també se’ls coneix com a Giacobínids per Michel Giacobini (1873-1938), astrònom francès descobridor del seu cometa.

Notícies relacionades

Aquesta tardor portarà dues pluges d’estrelles més. La dels Leònids, amb un màxim que es donarà cap al 17 de novembre i la dels Gemínids, que és la més intensa i que arribarà al seu punt màxim cap al 14 de desembre.

El millor per poder observar una pluja d’estrelles és situar-se en un lloc sense contaminació lluminosa, des d’on es pugui veure un bon tros del cel i mirar sense telescopi ni binoculars, que disminueixen en camp visual. A més s’han de tenir en compte les temperatures nocturnes per si és necessària roba d’abric. 

Temes:

Astronomia