MITE ESCOCÈS

El monstre del llac Ness podria ser una anguila gegant

Investigadors de la Universitat d'Otago (Nova Zelanda) han trobat l'ADN d'aquests peixos al fons del famós enclavament i descarten la presència de grans animals com rèptils o dinosaures

49719983 60

49719983 60 / AP

2
Es llegeix en minuts
Efe

El famós monstre del llac Ness, que durant segles ha alimentat la llegenda a Escòcia, en realitat podria ser una anguila europea gegant, segons van revelar aquest dijous un grup de científics.

La investigació, que ha sigut dirigida per la Universitat d’Otago (Nova Zelanda) i ha durat un any, ha intentat catalogar tots els possibles signes de vida al llac a través del’anàlisi d’ADN de diverses mostres d’aigua en diferent profunditat, entre les quals s’i han trobat proves del’existència d’anguiles europees.

En una roda de premsa celebrada a Drumnadrochit, una localitat del nord d’Escòcia pròxima al llac, els científics han afirmat que descarten la presència d'animals grans.

Plesiosauri

Van indicar que no van trobar proves de l’existència d’un rèptil marí prehistòric anomenat plesiosaure o d’un peix gran com un esturió, tal com sostenien algunes teories.

El professor Neil Gemmell, genetista de la Universitat d’Otago, va assenyalar que hi ha «una quantitat molt significativa d’ADN d’anguila», que, no obstant, no n’indica les dimensions.

«Les nostres dades no revelen la seva mida, però la gran quantitat de material diu que no podem descartar la possibilitat que hi hagi anguiles gegants al llac Ness. Per tant, no podem descartar la possibilitat que el que la gent veu i creu que és el monstre del llac Ness sigui una anguila gegant», va afirmar.

Neil Gemmel, amb una de les mostres d’aigua del llac Ness analitzades. / AFP

200 mostres d’aigua

Al llarg de l’any passat, es van obtenir més de 200 mostres d’aigua de diverses profunditats del llac, recollint així totes les formes d’ADN ambiental que es va extreure i es va seqüenciar.

El resultat va donar lloc a aproximadament 500 milions de seqüències que es van verificar amb les bases de dades existents, de manera que fos possible escorcollar tots els éssers vius que viuen al llac més famós d’Escòcia, inclosos plantes, insectes, peixos i mamífers.

Qualsevol que hagi sentit parlar d’Escòcia, ho haurà fet del llac Ness, ja que no és només unes de les concentracions d’aigua més grans d’aquesta regió, emmarcada en un espectacular paratge natural, sinó també un símbol de les llegendes que acull el lloc.

AFP

Indústria turística

Notícies relacionades

Des de fa dècades, les històries sobre Nessy, com es coneix el monstre, han omplert llibres, programes de televisió i pel·lícules, i han generat una gran indústria turística, que cada any atrau uns 400.000 visitants.

La història del monstre es remunta a fa 1.500 anys quan es diu que un missioner irlandès va albirar al monstre i, des d’aleshores, més d’un miler de persones afirmen haver vist a una bèstia aquàtica de coll llarg i protuberàncies que sobresurten de l’aigua, un enigma que avui està més a prop de resoldre’s.

Temes:

Escòcia