Crida internacional

Els experts més grans en salut pública demanen a buscadors i xarxes socials un filtre contra els antivacunes

Els científics reclamen més compromís per frenar l'auge d'aquest moviment pseudocientífic

L'OMS situa aquest fenomen com un dels 10 principals problemes internacionals de salut pública

SALT LAKE CITY  UT - APRIL 26  In this photo illustration sterile water is prepared for a one dose bottle of measles  mumps and rubella virus vaccine  made by MERCK  at the Salt Lake County Health Department on April 26  2019 in Salt Lake City  Utah   Photo Illustration by George Frey Getty Images     FOR NEWSPAPERS  INTERNET  TELCOS   TELEVISION USE ONLY

SALT LAKE CITY UT - APRIL 26 In this photo illustration sterile water is prepared for a one dose bottle of measles mumps and rubella virus vaccine made by MERCK at the Salt Lake County Health Department on April 26 2019 in Salt Lake City Utah Photo Illustration by George Frey Getty Images FOR NEWSPAPERS INTERNET TELCOS TELEVISION USE ONLY / GEORGE FREY (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

L’auge del moviment antivacunes inquieta la comunitat científica. Les 60 persones més expertes del món en salut pública reclamen ara més compromís social per lluitar contra la desinformació relacionada amb la immunització infantil. La crida, batejada sota l’epígraf de Declaració de Salzburg, apareix aquest mateix dimarts en un article de la revista 'Journal of Health Communication'.  Els científics hi reclamen tant als principals motors de buscadors (Google, Yahoo...) com als gestors de xarxes socials que controlin la informació sobre vacunes.

L’objectiu d’aquesta actuació és millorar la identificació d’afirmacions falses, refutades o inexactes sobre la seguretat de les immunitzacions com és el cas, per exemple, del fals vincle entre les vacunes i l’autisme. En aquest cas, els experts plantegen desplegar el mateix tipus d’eines que s’utilitzen per evitar la proliferació de continguts sexualment explícits, violents o amenaçadors a les xarxes socials.

Paral·lelament, es reclama a científics, educadors i professionals de la salut un compromís més gran per corregir les informacions enganyoses sobre la vacunació infantil alhora que es difonen dades fiables i precises sobre aquesta a través de les xarxes socials. També es demana a governs i altres encarregats de la formulació de polítiques públiques una regulació més estricta d’aquells casos que queden exempts de vacunació.

Batalla digital 

Batalla digital La iniciativa planteja traslladar la batalla contra els antivacunes al terreny digital. I, a partir d’aquí, utilitzar les mateixes eines de la xarxa per desmentir les informacions pseudocientífiques que puguin suposar un risc per a la salut pública. El repte, en aquest cas, serà delimitar com es cregui aquest filtre perquè distingeixi el contingut fals, del crític o fins i tot de l’humorístic. Una de les opcions estudiades pels experts és la penalització de ‘fake news’ en buscadors com Google perquè aquestes no apareguin entre els primers resultats d’una cerca. Es tractaria, per tant, de revertir la lògica del posicionament i del SEO per frenar la difusió d’idees pseudocientífiques.

“Els defensors del moviment antivacunes no són majoria, però tenen una empremta digital important. Si busques, per exemple, les paraules ‘vacunes’ i ‘autisme’, a la primera pàgina de resultats ja apareixeran articles amb informacions falses sobre això que poden confondre els usuaris a la recerca d’informació”, explica Carlos Mateos, impulsor de la iniciativa ‘Salud sin bulos’, l’objectiu del qual és evitar la propagació d’informacions falses sobre salut. “Recents estudis sobre la qüestió demostren que, per primera vegada en la història d’internet, la quantitat de contingut a favor de les vacunes supera la que la qüestiona. Però això no significa que les mentides antivacunes, per poques que siguin, no causin danys”, afegeix.

Problema de salut pública

Notícies relacionades

Problema de salut pública"Ens sembla alarmant que l’OMS hagi declarat que els dubtes sobre l’ús de vacunes se situen entre els 10 principals problemes de salut pública a escala internacional", argumenta el Dr. Scott Ratzan, fundador del 'Journal of Health Communication' i de l’International Working Group (IWG) sobre vacunació i salut pública, impulsor d’aquesta nova crida sobre vacunes. "Estem davant d’una crisi provocada per l’home que resulta perillosa i totalment innecessària. Per fer-hi front, hem de comunicar de manera constant informació sobre vacunes al públic tradicional per restablir el consens sobre la immunització infantil", afegeix l’expert. 

"Estem vivint el ressorgiment de malalties potencialment mortals com el xarampió, una infecció que el Centre de Control de Malalties dels Estats Units va declarar eliminada l’any 2000", comenta Lawrence Gostin, director del centre col·laborador de l’OMS sobre la llei de salut nacional i global i codirector de l’IWG. "Els pares tenen dret a prendre decisions informades sobre la vacunació dels seus fills, però no podem posar els seus fills o altres nens en risc davant d’una malaltia infecciosa greu. Hem de fer una feina molt millor per arribar als pares que dubten de les vacunes", conclou un dels 60 signants del nou manifest en defensa de la immunització.