Anar al contingut

COEXISTÈNCIA DE FENÒMENS ASTRONÒMICS

Què és la 'lluna del cuc' i per què la d'aquest dimecres és especial

L'última superlluna del 2019 coincideix amb l'equinocci de primavera, una conjunció que feia 19 anys que no es produïa i que no tornarà a produir-se fins al 2030

El Periódico

Què és la 'lluna del cuc' i per què la d'aquest dimecres és especial

FERRAN NADEU

Aquest dimecres s’inicia a les 22.58 hores l’equinocci de primavera, un fenomen astronòmic que es produeix anualment entre el 20 i 21 de març i que dona inici a la primavera, posant punt final a l’hivern. Aquest any, la coneguda com a estació de les flors dura fins al 21 de juny, dia en què comença l’estiu.

I aquest any també l’equinocci de primavera coincideix amb un altre fenomen astronòmic: l’última superlluna d’aquest any, després de la del 21 de gener i la del 19 de febrer, una coincidència que no es produïa des del 2000 i que no tornarà a produir-se fins al 2030. Aquesta lluna es coneix com a 'lluna del cuc' perquè representa el desglaç i el retorn a la superfície d’aquests animals. Així ho explica el divulgador científic Álex Riveiro, que explica també l’origen d’aquest nom: "La lluna plena de març es diu la lluna del cuc perquè, en aquesta època de l’any, el terra s’estova i els cucs de terra tornen a freqüentar la superfície".

La superlluna és un fenomen que passa quan el satèl·lit es troba en la seva fase de plenitud i coincideix que es troba en el punt més proper de la seva òrbita a la Terra. La sortida de la lluna (a Barcelona a les 18.27 hores) serà el millor moment per fotografiar-la perquè la lluna serà més a prop de l’horitzó. Però a partir de les 2.44 hores és quan entrarà en la seva fase de lluna plena i s’apreciarà un 10% més gran i brillant de l’usual.