INFORME D''ANNALS OF ONCOLOGY'

La taxa de mortalitat per càncer baixarà aquest any a la UE, segons els experts

1,4 milions de persones moriran per culpa d'aquesta malaltia el 2019

zentauroepp40184473 cancer190318182451

zentauroepp40184473 cancer190318182451 / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 2019 es preveu que les taxes de mortalitat per càncer (la proporció de persones que moren a causa d’aquesta malaltia) disminueixin als 28 estats membres de la Unió Europea. Així ho conclou l’informe anual publicat en la revista científica especialitzada 'Annals of Oncology', en què s’analitzen les dades recopilades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre morts per càncer i evolució demogràfica, i es calcula cap a on apunten les tendències sobre les morts relacionades amb la malaltia.

Això sí, arribats a aquest punt, els investigadors responsables de l’estudi –liderats pel professor Carlo La Vecchia, de la facultat de Medicina de la Universitat de Milà (Italia)– adverteixen (o, més ben dit, recorden) que, tot i que les taxes de mortalitat disminueixin, això no significa que el nombre real de morts també ho faci. A l’haver-hi cada vegada més persones grans (i sent l’envelliment un dels principals factors de risc en el desenvolupament de càncer), es calcula que aquesta dada també continuarà augmentant. De fet, les dades suggereixen que hi haurà 1,4 milions de morts per càncer a la Unió Europea el 2019 (787.000 homes i 621.900 dones), cosa que suposa un augment del 4,8% respecte al 2014. 

"Aquestes prediccions anuals sobre morts per càncer a Europa proporcionen una informació molt valuosa per als responsables de formular polítiques a fi d’ajudar-los a brindar serveis mèdics adequats als seus països", argumenta Fabrice André, editor en cap d’'Annals of Oncology' i professor en el departament d’Oncologia Mèdica de l’Institut Gustave Roussy (Villejuif, França). “Està clar que, malgrat la bona notícia que les taxes de mortalitat estan disminuint en la majoria dels càncers, la mala notícia és que, a causa del creixement i l’envelliment de la població, la quantitat de persones que moriran de càncer està augmentant. Això representa un repte important per a la societat, i per això s’ha de treballar més per evitar que es produeixin càncers”, afegeix l’expert.

Radiografia del càncer de mama

En l’última edició d’aquest estudi, els investigadors també han analitzat les tendències específiques relacionades amb el càncer de mama. En aquest cas, les dades també apunten a unadisminució de les taxes de mortalitata gairebé tots els països de la Unió Europea. D’entre els sis països més grans analitzats, es preveu que el Regne Unit experimenti la disminució més notable de morts per càncer de mama el 2019 (un 13%), seguit de França (10%), Alemanya (9%), Itàlia (7%) i Espanya (5%). Polònia, en canvi, se situa com l’únic país europeu amb un augment de la mortalitat per càncer de mama, previst del 2%.  

Quant a mortalitat per franges d’edat, i en comparació amb el període 2010-2014, les previsions generals apunten que les morts per càncer de mama disminuiran en un 16% en dones d’entre 50 i 69 anys, però només ho faran en un 6% en dones d’entre 70 i 79 anys.

Notícies relacionades

Això, una vegada més, no significa que morin menys persones, sinó que la tendència apunta a una menor mortalitat. De fet, el 2014 hi va haver 92.000 morts per càncer de mama a Europa i es calcula que per al 2019 n’hi hagi unes 92.800. "Això significa que la càrrega de la malaltia continuarà augmentant, amb les consegüents implicacions per a la salut pública i els costos per a la societat", explica Carlo La Vecchia, investigador principal responsable de l’estudi i professor a la Universitat de Milà.

“Les millores en les taxes de mortalitat per càncer de mama es deuen principalment alsprogrames nacionals de detecció, aldiagnòstic primerenci a les millores en el maneig i tractament de la malaltia”, argumenta l’expert. “Les tendències més favorables es van trobar entre les dones de 50 a 69 anys, que és el grup d’edat a què generalment es dirigeix el garbellament d’aquestes campanyes”, conclou l’investigador.