SENSE FONAMENT CIENTÍFIC

Les pseudoteràpies protagonitzen les noves jornades formatives del Col·legi d'Infermeria de Barcelona

La institució planeja activitats de formació sobre tractaments recentment qüestionats pel Ministeri de Sanitat i el de Ciència

zentauroepp45904957 eastern or asian acupuncture medical treatment shallow dof  190318194210

zentauroepp45904957 eastern or asian acupuncture medical treatment shallow dof 190318194210

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

El Col·legi Oficial d’Infermeres i d’Infermers de Barcelona (COIB) ha anunciat recentment l’organització d’unes jornades formatives sobre‘teràpies naturals i complementàries’,unes pràctiques promocionades com a suposats tractaments medicinals, però al seu torn qüestionats per la falta d’evidència científica que recolzi la seva efectivitat. Es tracta de les primeres‘Jornades Naturals de Primavera’,una iniciativa presentada a penes unes setmanes després que els Ministeri de Sanitat i el de Ciència anunciessin la seva primera campanya contra les conegudes pseudoteràpies.

L’activitat, que després del seu anunci ja va causar una gran polèmica en les xarxes socials per part de contraris a la pseudociència, s’inclou dins de les activitats educatives de la institució com a part del programa de formació per a col·legiats. Aquest programa inclou una conferència de Teresa Forcades (monja benedictina, doctora en Salut Pública, defensora de pseudoteràpies com la del clorit sòdic, MMS, i contrària a vacunes com la del papil·loma humà) i també un conjunt de tallers sobre tècniques terapèutiques actualment incloses en la llista de pseudoteràpies del Govern.

La polèmica jornada

Notícies relacionades

La proposta formativa engloba disciplines com la programació neurolingüística (segons la qual podem 'reprogramar-nos’ a través de les paraules), el qigong (sons suposadament curatius amb què s’harmonitza l’energia dels òrgans interns), el xiatsu (promocionat com un art amb poders curatius) i la colorteràpia (tècnica per estimular la freqüència dels colors perquè actuï sobre les emocions). També s’hi inclouen mencions a l’acupuntura, la reflexologia, l’aeroioga, la meditació, la reflexologia i la tècnica metamòrfica (una teoria segons la qual és possible transformar la malaltia en salut). Totes promocionades com eines terapèutiques amb potencial curador.

Fonts del COIB, preguntades per EL PERIÓDICO sobre aquesta polèmica, defensen l’organització de les jornades. D’una banda, argumenten que la participació de Forcades, la intervenció de la qual se centrarà en com les desigualtats socials afecten la salut de les persones, no tindrà res a veure amb les polèmiques pseudoteràpies o el moviment antivacunes. De l’altra, fonts de la institució consideren que els tallers formatius poden entendre’s com fòrums de debat en què es pot discutir, entre professionals, fins a quin punt les pràctiques plantejades poden ser útils (o no) en el context clínic. "L’evidència científica es genera i es fa aflorar. I des del COIB treballem per fer aflorar tota aquesta evidència", conclouen des de la institució.