TEORIA D'UN NOU MODEL COSMOLÒGIC

¿Existeix un antiunivers, reflex del nostre, que va cap enrere en el temps?

Una nova teoria planteja que el Big Bang també va ser l'inici d'un antiunivers, en el qual tot va al revés, i que és la imatge reflectida del nostre

20190104 420422 bigbange 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nostre univers podria ser la imatge reflectida d’un univers d’antimatèria, que s’estén cap enrere en el temps abans del Big Bang.

És la conclusió de dos científics del Perimiter Institute for Theoretical Physics del Canadà, que han ideat un nou model cosmològic que postula l’existència d’un "antiunivers" que, juntament amb el nostre, conserva una regla fonamental de la física anomenada simetria CPT. El principi fonamental de la simetria CPT estableix que cada procés físic continua sent igual si l’espai i el temps s’inverteixen i les partícules es reemplacen per antipartícules.

Els investigadors encara necessiten resoldre molts detalls de la seva teoria, però diuen que explica naturalment l’existència de la matèria fosca, informa Physicsworld.

Explosió de fa 14.000 milions d’anys

Els models cosmològics estàndard ens diuen que l’univers (espai, temps i massa/energia) va explotar fa uns 14.000 milions d’anys i des d’aleshores s’ha expandit i refredat, cosa que fa que es formin progressivament partícules subatòmiques, àtoms, estrelles i planetes.

No obstant, el físic teòric Neil Turok reconeix que la confiança d’aquests models en paràmetres ‘ad hoc’ significa que s’assemblen cada vegada més a la descripció de Ptolemeu del sistema solar. Un d’aquests paràmetres, diu, és el breu període d’expansió ràpida, conegut com a inflació que pot explicar la uniformitat a gran escala de l’univers. "Hi ha una mentalitat en la qual s’explica un nou fenomen a l’inventar una nova partícula o camp", diu. "Crec que això pot resultar ser equivocat".

L’univers més enllà del Big Bang

En canvi, Turok i el seu col·lega Latham Boyle es van proposar desenvolupar un model de l’univers que pugui explicar tots els fenòmens observables basats només en les partícules i els camps coneguts. Es van preguntar si existeix una manera natural d’estendre l’univers més enllà del Big Bang, una singularitat on la relativitat general es trenca, i després sortir per l’altre costat. "Trobem que n’hi havia", diu.

La resposta va ser assumir que l’univers en el seu conjunt obeeix a la simetria CPT. Aquest principi fonamental requereix que qualsevol procés físic romangui igual si el temps s’inverteix, l’espai s’inverteix i les partícules es reemplacen per antipartícules. Turok diu que aquest no és el cas de l’univers que veiem al nostre voltant, on el temps avança a mesura que l’espai s’expandeix, i hi ha més matèria que antimatèria.

Notícies relacionades

En canvi, diu Turok, l’entitat que respecta la simetria és un parell univers-antiunivers. L’antiunivers es remuntaria en el temps des del Big Bang, fent-se cada vegada més gran, i estaria dominat per l’antimatèria, a més de tenir les seves propietats espacials invertides en comparació amb les del nostre univers, una situació anàloga a la creació dels parells electró-positró en un buit, diu Turok.

Turok, que també va col·laborar amb Kieran Finn de la Universitat de Manchester, reconeix que el model encara necessita molt treball i és probable que tingui molts detractors. De fet, diu que ell i els seus col·legues "van tenir una discussió prolongada" amb els àrbitres que van revisar el document de Physical Review Letters, on finalment es va publicar, sobre les fluctuacions de temperatura en el fons còsmic de microones. "Van dir que cal explicar les fluctuacions i nosaltres vam dir que és un treball en progrés. Eventualment es van donar per vençuts", diu.

Temes:

Univers