LÍMIT DE LA GALÀXIA

La NASA sobrevola Ultima Thule, el cos celeste més llunyà explorat

Les primeres imatges mostren un cos celeste ovalat

ultima-thule / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

La sonda espacial de la NASA New Horizons ja sobrevolat aquest 1 de gener Ultima Thule, l’objecte celeste més llunyà que la humanitat ha explorat fins ara, situat al cinturó de Kuiper, a uns 6.500 milions de quilòmetres de distància del Sol. La confirmació de l’èxit de la missió ha arribat la tarda d’aquest dimarts.

Ultima Thule, que va ser el nom elegit pel públic en una convocatòria de la NASA per anomenar l’objecte conegut fins aquell moment com 2014 MU69, prové d’un terme d’origen grec utilitzat per geògrafs romans i medievals per indicar un lloc "situat més enllà del món conegut".

D’acord amb la NASA, la sonda New Horizons, que ja va inspeccionar Plutó el 2015, farà fotografies d’alta resolució d’Ultima Thule durant 72 hores des de 3.500 quilòmetres de distància amb l’objectiu de reconèixer la seva superfície i composició i esbrinar si té atmosfera o altres cossos celestes al voltant, així com determinar si es tracta d’un sol objecte celeste o la unió de dos.

CINTURÓ DE KUIPER

Ultima Thule està ubicat en una de les regions més remotes del Sistema Solar, coneguda com el cinturó de Kuiper, en honor a l’astrònom que va predir la seva existència en la dècada dels anys cinquanta, Gerard Kuiper.

La nau New Horizons va estar sis mesos d’hibernació, fins al juny d’aquest any, quan va reprendre el seu trajecte a aquest misteriós objecte celeste, de tot just 30 quilòmetres de diàmetre, i pel que sembla ovalat i no rodó, com es creia fins ara.

Els científics i astrònoms a càrrec d’aquesta missió esperen que la informació que obtingui la New Horizons ajudi a entendre millor la formació del Sistema Solar i com es van construir els planetes.

La sonda New Horizons de la NASA ha celebrat aquest dimarts el Cap d’Any amb un vol històric sobre l’objecte celeste més allunyat i que pot ser que sigui el més antic que s’hagi observat mai de prop, Ultima Thule, situat a uns 6,4 mil milions de quilòmetres de la Terra.

Notícies relacionades

Les primeres imatges de l’expedició s’esperen cap a les 15.45 hores, hora espanyola, si la nau sobreviu a l’aproximació, considerada d’alt risc. Està previst que la sonda faci unes 900 imatges a una distància de 3.500 quilòmetres de la superfície.

El guitarrista de Queen, Brian May, doctorat en astrofísica, ha gravat un solo per a l’ocasió.

Temes:

NASA