PSEUDOCIÈNCIA POLÍTICA

El curandero Pàmies desafia el Govern a fer un referèndum sobre la 'teràpia del lleixiu'

El pagès dibuixa una república catalana en què predominin les teràpies naturals i de l'aixeta surti clorit de sodi

rjulve9679880 barcelona  10 01 2009    contra   josep pamies   agricultor 181022200221

rjulve9679880 barcelona 10 01 2009 contra josep pamies agricultor 181022200221 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La pseudociència també té discurs polític. No sempre és el mateix, però en té. Pel pagès Josep Pàmies, ponent estrella en una controvertida multiconferència d’Argentona, la defensa de les teràpies alternatives està d’alguna manera vinculada a la causa independentista. O almenys així ho va argumentar l’horticultor durant una ponència que, en alguns moments, va adquirir caires de míting polític.

“¿Per què no es convoca un referèndum consultiu sobre teràpies naturals? ¿O sobre si l’MMS [coneguda com a ‘teràpia del lleixiu’] s’ha d’investigar o no? ¿És que vosaltres sou déus que van posant multes de milers d’euros?”, va exclamar Pàmies, amb referència a les recents sancions de la Generalitat imposades tant a ell com a la seva associació per la promoció de plantes medicinals (30.000 euros) i del clorit de sodi com a alternativa terapèutica per, entre d’altres, l’autisme (90.001 euros per a Dolça Revolució i 600.000 euros per al pagès). "Senyora Alba Vergés, actual consellera de Salut, vostè no en té ni idea. No té vostè nassos de convocar un referèndum a Catalunya, no dic a l’Estat espanyol, per demanar als ciutadans que decideixin si volen teràpies naturals”, va afegir en un altre moment de la vetllada.

Notícies relacionades

L’argument de les sancions, a més, va servir a Pàmies per fer un desafiament a Salut: “Estem recorrent les multes. Perquè no pensem pagar-les. I creiem que guanyarem. Perquè si no guanyem el recurs administratiu, anirem al contenciós administratiu, al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional. I si no, anirem a Brussel·les, que és on sembla que hi ha tots els ‘homes dignes’ de Catalunya”,va afegir, cosa que va despertar rialles entre el públic.

La república del clorit de sodi

També va arribar a comentar que ja que a Còrdova “es pot agafar aigua amb clorit de sodi des de l’aixeta”, dada desmentida per l’empresa encarregada de la depuració d’aigües de la ciutat, així s’hauria de fer en “tots els pobles de Catalunya”. “Si volem ser pioners amb la república que ve, el primer que hauríem de fer és canviar la cloració i passar-la a clorit”,va argumentar el pagès. 

Temes:

Pseudociencia