Vídeo

Així va ser la caminada espacial per reparar un forat a la Soiuz

La missió dels cosmonautes russos va superar les set hores, més del previst per la seva complexitat

qcqmospgd57oxy3oy8eie1100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els cosmonautes russos Oleg Kononenko i Serguei Prokópiev han acabat avui una de les caminades espacials "més difícils", ja que s’ha allargat durant 7 hores i 45 minuts la missió per verificar des de l’exterior el diminut forat al casc de la nau Soiuz MS-09 forat Soiuz adossada a l’Estació Espacial Internacional (ISS).

"La tripulació ha aconseguit complir la missió més difícil. Estic agraït a Serguei Prokópiev i a Oleg Kononenko pel treball realitzat", va escriure el responsable de l’agència espacial russa, RoscosmosDmitri Rogozin, en un missatge de la xarxa social Twitter. 

Inicialment estava previst que la missió durés sis hores i mitja, però finalment va durar més a causa de la seva complexitat

Amb l’ajuda d’un braç robòtic

Com la Soiuz no està equipada per a caminades espacials, Kononenko s’havia de desplaçar fins a la nau russa amb l’ajuda d’un braç robòtic manejat per control remot pel seu company Prokópiev.

A més d’examinar el casc de la Soiuz MS-09, havia de fer fotografies i enganxar un pedaç tèrmic al lloc on es va trobar a finals d’agost un diminut forat que va causar la pèrdua d’hermeticitat a la nau. 

El forat, que va ser reparat immediatament, es va detectar a l’espai habitacional de la Soiuz i no a la càpsula de descens, per la qual cosa no afectarà la seva tornada a la Terra el proper dia 20. 

Kononenko havia d’utilitzar ganivet i tisores per tallar el revestiment antimeteorits de la nau a fi d’emportar-se’n un tros de tornada a la Terra perquè pugui ser examinat pels investigadors. 

Notícies relacionades

Roscosmos manté que el diminut forat mai va posar en perill la vida de la tripulació de l’estació, tot i que algunes fonts no van descartar que l’orifici fos trepat després de l’acoblament i que, per tant, es tractés d’un sabotatge.

Els cosmonautes russos també van recollir experiments científics del mòdul Rassvet abans de tornar a l’interior de l’ISS set hores i 45 minuts després, segons va indicar la NASA en un comunicat.