El benefactor de la humanitat

Charles Michel de l'Épée, el pare dels sords

També va exercir com un educador que va ajudar els nens més pobres de França

charles

charles / Picasa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Charles Michel de l’Épéeavui és el protagonista d’un delsdoodles interactius de Google. El cercador més important del món celebra que un dia com avui, però de fa 306 anys, va néixer aquest abat i educador francès que va fundar la primera escola pública per a sords.

Va canviar el model

Al dissipar la idea errònia que les persones amb discapacitat auditiva eren incapaces d’aprendre, Charles Michel de l’Épée va desenvolupar un mètode visual que es va convertir en el model per a l’ensenyament de sords i que va canviar innombrables vides en un moment en què moltes persones sordes van ser discriminades.

“Tots els sordmuts que ens envien ja tenen un llenguatge”, va escriure. “Té l’hàbit d’utilitzar-lo i n’entén altres que ho fan. Amb ell expressa les seves necessitats, desitjos, dubtes, dolors, etc., i no comet errors quan els altres s’expressen de la mateixa manera”.

Els grans inicis

Notícies relacionades

Nascut a Versalles aquest dia el 1712, Charles Michel de l’Épée era fill d’un arquitecte que va estudiar teologia i lleis abans de dedicar la seva vida a servir als pobres. Va començar a fer classes particulars a dues germanes sordes que vivien als barris pobres de París i que es comunicaven a través del seu propi llenguatge de senyals. El 1760, va utilitzar la seva pròpia herència per fundar la Institution Nationale des Sourds-Muets à Paris, una escola per a sords oberta a tothom, independentment de la seva capacitat de pagament.

L’Assemblea Nacional francesa finalment el va reconèixer com a un “benefactor de la humanitat” i va afirmar els drets de les persones sordes sota la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà de França. La seva escola va continuar rebent fons del govern i es manté oberta fins al dia d’avui amb el nom d’Institut National de Jeunes Sourds de Paris.