FENOMEN INUSUALMENT BRILLANT

Una gran bola de foc solca el cel de Castella-la Manxa

Un fragment del cometa Encke es torna incandescent a l'impactar amb brusquedat contra l'atmosfera terrestre a més de 100.000 km/h

nov04 ma / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Complex Astronòmic de La Hita (Toledo) ha registrat a les 4.54 hores de la matinada d’aquest diumenge una gran bola de foc solcant el cel gairebé 24 hores després que un succés similar tingués lloc sobre Andalusia.

El succés ha sigut analitzat per l’investigador responsable del Projecte SMART, el professor José María Madiedo de la Universitat de Huelva. Aquesta anàlisi ha permès determinar que la bola de foc estava relacionada amb la registrada la nit anterior: totes dues s’han produït com a conseqüència de l’entrada en l’atmosfera terrestre d’un fragment del cometa Encke a més de 100.000 km/h, ha informat la Fundació Astrohita en una nota de premsa.

En aquesta ocasió l’impacte de la roca contra l’atmosfera ha tingut lloc a uns 113 quilòmetres d’altura sobre l’oest de la província d’Albacete. La brusquedat de l’esmentat impacte va provocar que la roca es tornés incandescent, la qual cosa va originar una gran bola de foc que va avançar en direcció nord-est, sobrevolant Albacete capital i continuant la seva marxa des d’allà per finalitzar a una altitud d’uns 51 quilòmetres, sobre l’est de la província.

nov04 ma / periodico

Va ser precisament sobre la vertical d’Albacete capital quan la roca incandescent procedent del cometa Encke va explotar bruscament, la qual cosa va provocar un gran increment de la brillantor de la bola de foc.

Més petits que un gra de sorra

Notícies relacionades

Els fragments despresos del cometa Encke són majoritàriament més petits que un gra de sorra i es creuen amb l’òrbita de la Terra durant els mesos d’octubre i novembre, i produeixen al llarg d’aquell període diverses pluges d’estrelles conegudes com els Tàurids.

No obstant, els fragments que van causar les boles de foc de la matinada del 3 i del 4 de novembre van tenir una mida molt superior (gairebé 1 metre de diàmetre), motiu pel qual el seu brusc impacte contra l’atmosfera va produir un fenomen inusualment brillant. Els astrònoms no descarten que fenòmens similars puguin produir-se al llarg de les pròximes nits.

Temes:

Astronomia