La indústria espacial espanyola aconsegueix el contracte més gran de la història

La Comissió Europea adjudica a la tecnològica GMV el control a terra del sistema de navegació Galileu

El projecte suposa una inversió de 250 milions i donarà ocupació a unes 200 persones

GRA137  PARIS  22 08 2014 - Imagen facilitada por la Agencia Espacial Europea  ESA  un satelite operativos del sistema de navegacion Galileo  la apuesta europea para competir con el GPS estadounidense y el Glonass ruso que inicia su fase de despliegue final tras haber colocado en orbita cuatro dispositivos de prueba  EFE    SOLO USO EDITORIAL

GRA137 PARIS 22 08 2014 - Imagen facilitada por la Agencia Espacial Europea ESA un satelite operativos del sistema de navegacion Galileo la apuesta europea para competir con el GPS estadounidense y el Glonass ruso que inicia su fase de despliegue final tras haber colocado en orbita cuatro dispositivos de prueba EFE SOLO USO EDITORIAL / Pierre Carril (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La indústria espacial europea ha aconseguit el contracte més gran de la seva història. La Comissió Europea, a través de l’Agència Espacial Europea (ESA), ha adjudicat a la tecnològica espanyola GMV un contracte per al manteniment i el seguiment a terra del sistema de navegació Galileu, el buc insígnia de la creixent activitat aeroespacial de la UE. El contracte ascendeix a 250 milions d’euros i inclou una contractació en ferm de la primera ordre de treball per valor de 150 milions. 

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, en la presentació del contracte, s’ha mostrat "emocionat" d’assistir a una firma d’aquestes característiques, però, lluny d’atribuir-se’n el mèrit, ha remarcat que el contracte és fruit del "bon treball al llarg d’anys en R+D que els diferents governs han contribuït a mantenir, així com del talent de la indústria espanyola". Amb aquesta adjudicació, ha destacat, GMV tindrà l’"oportunitat de participar al més alt nivell en les estructures de Galileu". 

Ha coincidit amb aquest punt de vista Augusto González, conseller per a activitats de navegació de la Comissió Europea, que en un acte a Madrid ha destacat que l’èxit de GMV es deu "molt" al suport que Espanya ha ofert al sector espacial, ja que la UE "valora el compromís de les autoritats espanyoles".

L’aportació espanyola a l’ESA

El país aporta 202 milions dels 3.784 pressupostats per l’ESA el 2018, quantitat que segons l’Executiu "permet a les empreses espanyoles competir per contractes industrials d’alt valor afegit". Durant els últims anys, segons el comunicat de Ciència, Innovació i Universitats, les empreses espanyoles han obtingut una mitjana de retorn industrial per sobre de la contribució. A més, es preveu que el país aporti més de 1.500 milions en el període 2016-2014. 

Tant González com la secretària general de transports del Ministeri de Foment, María José Rallo, han posat de relleu les àmplies prestacions de Galileu, que "està a punt de convertir-se en el sistema de referència" mundial, amb beneficis per a l’agricultura, la banca, l’energia, el transport i el salvament. 

La missió de la multinacional espanyola

Notícies relacionades

A partir d’ara, GMV es farà càrrec del seguiment de la constel·lació de satèl·lits, 24 en aquests moments actius, així com de tots els elements necessaris: el centre de control, el sistema de dinàmica orbital, la planificació de missió, el suport d’operacions, les eines de simulació, la gestió de claus, la seguretat a la xarxa, les estacions de seguiment, telecomandament i telecontrol i la xarxa de connexió entre tots els elements. 

GMV lidera un equip constituït per diverses empreses europees i es preveu que el projecte en el seu conjunt doni ocupació a unes 200 persones, més de 100 de la multinacional espanyola.