30 maig 2020

Anar al contingut

Vida marina

Una orca carrega la seva cria morta 17 dies en senyal de dol

Els experts remarquen que és un comportament usual, però que mai havia durat tant temps

El Periódico / Agencias

Una orca carrega la seva cria morta 17 dies en senyal de dol

L’orca Tahlequah, coneguda pels científics com a J35, ha deixat de carregar i mantenir a la superfície la seva cria morta després de 17 dies i 1.000 milles recorregudes en aigües del Pacífic pròximes a les costes dels EUA i el Canadà.

Es tracta d’una cosa usual entre dofins, orques i altres mamífers com una expressió d’aflicció, però fins ara no es coneixia un cas en el qual el dol hagués durat tant, segons expliquen els experts.

Es creu que la cria va morir el 24 de juliol davant les costes de Victoria, al Canadà. Tahlequah, de 20 anys, forma part d’una comunitat de 75 orques agrupades en tres bandades que conviuen entre l’extrem sud de l’illa de Vancouver, al Canadà, i les aigües de l’estat de Washington, als EUA. Aquesta comunitat està en perill d’extinció i l’orca J35 és un membre extraordinàriament valuós del clan a causa del seu potencial reproductiu.

"J35 ha passat per la meva finestra avui amb altres balenes, i es mostra vigorosa i saludable. La terrible experiència de veure-la portar la cria durant almenys 17 dies i mil milles ha acabat, gràcies a Déu", va declarar en un comunicat Ken Balcomb, el director fundador del Centre d’Investigació de Balenes dels EUA.

Desnutrició i contaminació, principals problemes

La falta de salmó "chinook", font principal d’aliment de les orques, és la raó fonamental que les cries emmalalteixin i morin. El soroll dels barcos confon també les orques i interromp el seu comportament natural a l’hora de buscar aliment. La desnutrició en un depredador que necessita nedar 75 milles per dia produeix en les orques un impacte devastador.

Balcomb va dir que J35 probablement hagi perdut dos descendents més des que va donar a llum un mascle el 2010. La preocupació principal era que no estigués nodrint-se adequadament, però els investigadors asseguren que J35 no va mostrar signes de "cap de cacauet", una condició que indica la desnutrició en una orca, a mesura que els ossos del crani comencen a mostrar-se. "Ha estat menjant", va assegurar Balcomb.

Alhora, els investigadors de la zona han estat atenent l’orca J50, de la mateixa població, un animal de quatre anys i mig que va perdre el 20% de la seva massa corporal i està en risc de perdre la base del crani. Els biòlegs han començat a alimentar aquest diumenge l’orca, a la qual havien injectat antibiòtics dijous passat.