Alerta dels científics

La Terra, en risc de caure en un estat d'hivernacle irreversible

Si s'arribés a aquesta situació diversos llocs del planeta serien inhabitables

abertran2919766 a shepherd walks on the dry bed of the himayatsagar reservoi170803123027

abertran2919766 a shepherd walks on the dry bed of the himayatsagar reservoi170803123027 / MUSTAFA QURAISHI

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Terra corre el risc de caure en un estat d’hivernacle irreversible perl’escalfament global, cosa que pot fer inhabitables diversos llocs del planeta, alerta un estudi internacional.

Una investigació liderada per Will Steffen, de la Universitat Nacional Australiana (ANU), adverteix que aquesta situació pot provocar que les temperatures se situïn de mitjana cinc graus per sobre de l’era preindustrial i que el nivell del mar pugi a llarg termini entre 10 i 60 metres.

Actualment la temperatura mitjana global és una mica més d’un grau superior a la de l’era preindustrial i augmenta 0,17 graus cada dècada.

Escalfament

Steffen va remarcar que si les temperatures augmenten dos graus per les activitats humanes s’activaran uns processos en el sistema de la Terra, anomenats retroalimentacions, que pot ser que desencadenin un augment d’escalfament, fins i tot si es deixa d’emetre gasos amb efecte d’hivernacle.

Aquests elements de retroalimentació inclouen la descongelació del permagel (terra permanentment gelat), la pèrdua de metà hidratat de les aigües marines, el debilitament d’embornals de carboni al terra i el mar, i l’augment de la respiració bacteriana als oceans.

També inclouen la mort regressiva de la selva amazònica i del bosc boreal, la reducció de la capa de neu al’hemisferi nord, la pèrdua de gel marí a l’estiu àrtic, així com la reducció del gel marí antàrtic i les capes de gel polar.

"La veritable preocupació és que aquests elements d’inflexió puguin actuar com una fila de fitxes de dòmino. Una vegada que un és empès, aquest empeny la Terra cap a un altre. Pot ser molt difícil o impossible aturar tota la fila de fitxes de dòmino", va dir Steffen en un comunicat de l’ANU.

L’Acord de París

Els investigadors consideren que l’activació en cadena d’aquests restroalimentadors pot alliberar de forma incontrolada el carboni que prèviament s’ha emmagatzemat a la Terra.

"És improbable que els esforços actuals, que no són suficients per complir els objectius del’Acord de París de París, ajudin a evitar aquesta situació perillosa, en què moltes parts del planeta pot ser que es converteixin en inhabitables per als humans", va advertir Steffen.

Notícies relacionades

L’Acord de París, subscrit el 2015 per uns 200 països, vol mantenir l’augment de la temperatura mitjana mundial per sota dels 2 graus respecte al nivell preindustrial, i prosseguir els esforços per limitar aquest augment en 1,5 graus.

Steffen va cridar a accelerar la transició cap a una economia mundial verda en aquest estudi, publicat a la revista científica ‘PNAS’ i en què han participat científics de Suïssa, Dinamarca, el Regne Unit, Bèlgica, els Estats Units, Alemanya i Holanda.