EXPLORACIÓ ESPACIAL

Viatge al centre del Sistema Solar: la missió de la NASA per «tocar el Sol»

L'agència espacial nord-americana llança una missió per explorar l'activitat de la nostra estrella

L'objectiu d'aquest ambiciós projecte és conèixer com les variacions de l'astre afecten la Terra

ealos44585647 this image made available by nasa shows an artist s renderin180810184839

ealos44585647 this image made available by nasa shows an artist s renderin180810184839 / Steve Gribben

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La humanitat està un pas més a prop de “tocar el Sol”. Aquest dissabte 11 d’agost l’agència espacial nord-americana llança la seva missió ‘Parker Solar Probe’, una sonda d’aproximadament la mida d’un cotxe petit que viatjarà fins al centre del Sistema Solar per desentranyar els misteris de la nostra estrella. Es calcula que la nau arribarà a l’astre al voltant del dia 5 de novembre d’aquest mateix any, data indicada com la seva primera gran aproximació al sol. A partir de llavors, la sonda solar ‘Parker’ orbitarà al voltant d’aquest unes 24 vegades recollint gran quantitat de dades sobre l’astre. Una tasca que, segons apunten les previsions, finalitzarà sobre l’any 2025.

Segons els experts, l’enlairament de demà suposarà un abans i un després per a la història de l’exploració espacial. Un punt d’inflexió en el tipus de missions que s’han realitzat fins al moment. “Es tracta d’un esdeveniment històric, una fita tecnològica, un projecte que ens ajudarà a resoldre preguntes que porten moltes dècades en l’aire”, explica C. Alex Young, investigador del Goddard Space Flight Center a través d’una retransmissió en directe de la NASA TVNASA TV. Segons apunten els responsables del projecte, l’èxit d’aquesta missió suposarà superar una barrera científica i tecnològica.

“El projecte porta a l’aire des d’aproximadament el 1985. Des d’aleshores hi han hagut molts intents de plantejar la missió, però en aquell temps no disposàvem de la tecnologia necessària per aconseguir-ho”, explica Nicola Fox, científica del ‘Parker Solar Probe Project’. “Ara que disposem del necessari per arribar a l’astre, la nostra missió planteja arribar a la corona solar: el punt més pròxim al Sol al qual mai hem arribat”, afegeix la investigadora de la Johns Hopkins University.

El repte d’arribar al sol

La majoria de les missions espacials empreses per la humanitat s’han dirigit cap a l’exploració d’altres planetes. Si és possible, cada vegada més lluny de la Terra. Amb aquest nou viatge que s’emprèn cap al Sol, l’exploració espacial torna a canviar de rumb. Amb aquesta nova missió s’arribarà a la corona solar, el lloc on es produeixen els fenòmens del clima espacial que, en determinats moments, poden influir a la Terra.

“El Sol és l’estrella més important de l’univers. En primer lloc, perquè és la nostra estrella, gràcies a la qual ha sigut possible la vida. D’altra banda, també és important perquè el que aprenem d’ella ens serveix per entendre qualsevol altra estrella de l’univers. És per això que fem molts esforços per estudiar al nostre astre en detall i desentranyar tots els seus misteris”, explica Thomas Zurbuchen, administrador associat de la NASA per a la direcció de missions científiques.

Suportant la calor

Notícies relacionades

Arribar al centre del Sistema Solar no serà una tasca fàcil. El Sol no tan sols és un lloc extremadament calent sinó que a més desprèn grans quantitats de radiació. Un repte cientificotècnic que s’ha estudiat durant dècades per assegurar l’èxit de la missió. “La clau serà mantenir els instruments de la sonda a una temperatura òptima perquè puguin anar recollint dades sobre el Sol”, afegeix Yari Collado-Vega, experta en clima espacial del Goddard Space Flight Center de la NASA.

La sonda solar Parker / NASA

“Tots els sistemes que utilitzarem per a aquesta missió han sigut testats al laboratori. Hem escalfat, cremat, sacsejat i envoltat de soroll els instruments per assegurar-nos que la sonda pugui sobreviure tant a l’enlairament com a la missió”, afegeix Zurbuchen. Un treball que, segons apunten els experts, garanteix que la nau pugui realitzar la seva missió amb èxit sense cremar-se pel camí. En aquest sentit, l’encarregat de les missions científiques de la NASA apunta: “És més probable que la sonda acabi sense combustible que cremada. Si al final s’acaba cremant passarà en centenars d’anys, quan la missió hagi finalitzat amb èxit”.

El viatge al sol, en directe

Si tot segueix segons el planejat, la missió s’enlairarà oficialment el dia 11 d’agost les 3:33 a.m. ETD, l’equivalent a les 9.33 hora peninsular espanyola, des de l’estació de la Força Aèria de Cabo Cañaveral a Florida (EUA). Els equips de la NASA preveuen que a partir d’aquell moment s’obri una finestra temporal d’uns 65 minuts, en els quals la missió per fi acabarà aixecant el vol. La sonda viatjarà a bord d’un coet United Launch Alliance Delta IV, fet pel qual el dia del llançament tots els focus apuntaran al coet i no a la sonda en si.

Temes:

NASA Astronomia