Experimentació científica
Carlos Peña, nou director del Laboratori Subterrani de Canfranc
Membre del CSIC, aposta per l'estudi de la desintegració doble beta i la recerca de matèria fosca

carlos-pena
El físic teòric i químic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Carlos Peña Garay, ha sigut nomenat director del Laboratori Subterrani de Canfranc (LSC). L’espanyol, elegit per convocatòria, substituirà així l’italià Aldo Ianni.
"És un honor poder servir l’LSC i els experiments associats. Estic segur que la transició serà fàcil, ja que conec molt bé el treball a l’LSC i he comptat amb el suport del centre d’investigació del qual provinc, l’I2SysBio, i del CSIC, que m’ha assessorat en la transició", declara el nou director de l’LSC.
L’LSC és una instal·lació científica i tècnica singular (ICTS) ubicada a 800 metres de profunditat al Pirineu aragonès, sota la muntanya del Tobazo, on s’investiga sobre física de partícules. La profunditat de la seva ubicació produeix un "silenci còsmic", ja que la muntanya que té a sobre filtra la radiació còsmica. Aquest silenci és necessari per a la investigació d’esdeveniments naturals rars; com són la col·lisió amb un àtom de neutrins provinents del cosmos o les partícules de la invisible matèria obscura.
L’LSC, els orígens científics del qual es remunten al 1985, és un consorci integrat per l’Administració General de l’Estat, el Govern d’Aragó i la Universitat de Saragossa. Pocs anys després, es produiria el primer resultat d’aquest laboratori: es va obtenir el millor límit fins aleshores de la desintegració doble beta.
Peña ha contribuït amb els seus estudis a resoldre el problema delsneutrins solars, fet que ha portat a descobrir la massa dels neutrins. En l’actualitat, combina investigacions sobre la naturalesa dels neutrins i de la matèria fosca amb estudis de Big Data per desentranyar la dinàmica de comunitats bacterianes, l’evolució d’elements repetitius del genoma o la interacció en radiacions i processos biològics.
Segons destaca Peña, ara els principals experiments se centren en la desintegració doble beta i la recerca de matèria fosca. Així mateix, es desenvolupen investigacions en astrofísica nuclear, detectors de neutrins i estudis geodinàmics i biològics.
Malgrat el "vaixell insígnia" ésl’experiment NEXT, que pretén observar la desintegració doble beta utilitzant un isòtop del gas xenó. "Volen veure simultàniament l’energia i les traces dels electrons formats durant aquesta desintegració", explica Peña.
Objectius de Peña
Notícies relacionadesEntre els objectius del nou director hi ha reforçar aliances amb centres d’investigació com el laboratori del Gran Sasso (Itàlia), incrementar la contribució als principals experiments espanyols i obrir el laboratori a noves comunitats científiques i tecnològiques
. "Vull desenvolupar els serveis tan singulars que té aquest laboratori subterrani, ja que el fan perfecte, per exemple, per a estudis geodinàmics o per estudiar el soroll newtonià, fonamental per a la detecció d’ones gravitacions al futur interferòmetre subterrani Einstein Telescope", destaca el nou director.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Al Parc de la Cogullada Els Mossos investiguen una agressió sexual amb arma blanca en un parc de Terrassa
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Otitis del nedador: què és, com prevenir-la i com tractar un dels pitjors dolors de l'estiu
- Amenaça sanitària Virus Nipah: tot el que sabem de la nova epidèmia a l’Índia
- Tribunals Ancelotti, condemnat a un any de presó per frau a Hisenda
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tribunals El jutge de Barcelona inadmet la querella d’Artur Mas per l’operació Catalunya per falta de competència