AVENÇ CIENTÍFIC

Desenvolupada una retina artificial que es provarà en porcs

La pròtesi té un sistema de sensors que ofereix una visió més nítida

zentauroepp43420497 graf1243 barcelona  20 05 2018   gabriel  gabby  silberman  180521102109

zentauroepp43420497 graf1243 barcelona 20 05 2018 gabriel gabby silberman 180521102109 / Andreu Dalmau

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de tres centres científics catalans estan ultimant el desenvolupament d’una pròtesi de retina per implantar en persones cegues i tornar-los la visió el prototip de la qual preveuen poder provar en porcs nans la pròxima tardor.

Segons ha explicat a Efe el director del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Gabby Silberman, l’avenç tecnològic l’estan desenvolupant conjuntament científics de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), de l’Institut Català de Nanociència i Nanotrecnología (ICN2) i oftalmòlegs de la Clínica Barraquer.

Els investigadors estan utilitzant materials de dues dimensions, com el grafè, que permeten fabricar sensors molt petits, per connectar-los als estímuls visuals de persones amb problemes de visió.

Fins ara les pròtesis de retina que s’han implantat en persones a penes permeten recuperar la visió de llums i ombres i imatges molt poc definides, però aquest nou tipus d’implant, que permet fer sensors molt més petits i multiplicar-ne el número, esperen que pugui donar una visió molt més efectiva i detallada.

Proves en ratolins

De moment, segons Silberman, ja han fet proves 'in vitro' de l’implant de retina en laboratoris amb retines de ratolins i a la tardor esperen poder fer implants 'in vivo' en porcs nans, l’aparell ocular dels quals és molt més semblant a l’humà.

Ara estan desenvolupant el prototip per adaptar-lo a l’ull del porc, per fer les proves d’eficiència d’aquesta "retina artificial.

Notícies relacionades

Silberman ha posat aquesta investigació com a exemple de col·laboració entre els centres científics que agrupa el BIST, en què, a més de l’ICFO, l’IFAE i el ICN2, hi ha el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut d’Investigació Biomèdica (IRB Barcelona), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Segons el director del BIST, cada vegada és més necessària i imprescindible la col·laboració entre diferents disciplines científiques per poder dur a terme investigacions capdavanteres i desenvolupar noves tecnologies.