L'ADN DE LA SETMANA

Gens i cultura (què influeix més)

Un estudi ha analitzat quina característica dels pares influeix més en els fills

amadridejos25726530 teletodo  programa brain games180202191548

amadridejos25726530 teletodo programa brain games180202191548 / US - NBRG8494 NGCI - 038500

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech

Als fills els transmetem els gens, però molt més. En l’entorn familiar els joves reben dels pares informacions i maneres de fer que tenen una gran importància en les seves vides i l’entorn cultural acaba de definir el caràcter dels individus. Destriar entre les influències de la genètica i de la cultura sobre la manera com som cadascun de nosaltres ha estat una vella discussió. Un article recent analitza aquest tema des d’una perspectiva nova.

Notícies relacionades

La idea de l’article, publicat a la revista Science, és mirar d’analitzar si alguns caràcters dels fills com són l’èxit escolar, l’edat quan tenen el primer fill, l’alçada o el pes i dades de la seva salut estan influenciats pels gens que tenen els pares, però que no han estat transmesos als fills. Els investigadors, que majoritàriament són d’Islàndia, han tret profit del programa de seguiment que es va emprendre en aquell país, que té una població relativament homogènia. N’han estudiat més de 20.000 individus nascuts entre el 1940 i el 1983, analitzant-ne el genoma i els dels seus pares i mares. Els resultats indiquen que l’èxit escolar està influït per gens del pare i de la mare, que els caràcters de salut estudiats estan influïts sobretot pels de la mare, però en canvi no tindrien influència en d’altres, com ara l’alçada o el pes corporal.

Aquests resultats voldrien dir que en el genoma dels pares hi ha gens que fan que aquests s’ocupin dels fills de manera que tinguin més èxit a l’escola o més bona salut. No és possible per ara saber quins són aquests gens ni com actuen, i cal recordar també que hi ha altres factors que són importants. Sabem que el nivell social, o l’entorn amb el qual viuen els fills, tenen una gran influència en caràcters com ara l’èxit escolar. L’estudi actual permet de concloure que pares i mares transmetem als fills els gens que els identifiquen com a individus, però que la cultura que creem en l’entorn familiar també influencia en la vida dels fills. I la cultura és també, en part, producte dels nostres gens.