COINCIDÈNCIA ASTRAL INÈDITA EN 152 ANYS

Els millors vídeos i fotos de l'eclipsi lunar amb superlluna d'avui

La Lluna s'ha tenyit de color rogenc en un eclipsi total seguit a tot el món

Es tracta d’una coincidència que no es donava des de fa 150 anys / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El planeta ha assistit aquest dimecres a una conjunció astral inèdita en 152 anys: aquest 31 de gener del 2018 han coincidit al cel una lluna blava, un eclipsi lunar i una superlluna. 

Milions de persones han vist com la Lluna es tenyia de vermell per un eclipsi total de l'anomenada superlluna blava, la segona lluna plena del mes i en la seva posició més pròxima a la Terra. El triple esdeveniment s'ha batejat com a superlluna de sang blava.

La Lluna, darrere de l'estàtua d'un drac en un temple de Bangkok (Tailàndia). / AFP / ROBERTO SCHMIDT

El fenomen s'ha pogut veure principalment des de l'Amèrica del Nord, l'Àsia i Oceania; i a tot el món en directe a través d'internet. A Espanya, així com a gran part de l'Europa occidental, Sud-amèrica i l'Àfrica, només s'ha pogut apreciar parcialment.

L'eclipsi ha començat a les 12.52 GMT, el moment culminant va ser a les 13.29 GMT i s'ha acabat a les 14.07 GMT, segons l'Agència Espacial Nord-americana (NASA).

L'eclipsi lunar, vist des de Jakarta (Indonèsia). / AFP / BAY ISMOYO

Lluna de sang

Sempre que les condicions atmosfèriques acompanyaven, els aficionats han pogut veure com la Lluna s'ha tenyit de color vermell sense haver d'usar ulleres especials, com en el cas dels eclipsis solars. Els eclipsis lunars tenen lloc quan la Terra es troba entre el Sol i el seu satèl·lit, i això -a diferència dels solars- és visible des de qualsevol lloc del món una vegada la Lluna estigui sobre l'horitzó en el moment del fenomen. 

El fenomen de la lluna de sang, vist des de Pequín. / AFP / NICOLAS ALFOURI

Durant la totalitat, tota la Lluna es troba dins del con d'ombra encara que no desapareix de la vista, sinó que adquireix una tonalitat de coure, i per aquesta raó alguns mitjans i a les xarxes socials la bategen com a "lluna de sang". Això passa perquè la Lluna reflecteix la llum vermella del Sol refractada per l'atmosfera terrestre, que només filtra els components blaus.

L'eclipsi, sobre el perfil dels edificis de Calcuta (Índia). / AFP / DIBYANGSHU SHARKAR

Aquesta superlluna és la tercera d'una sèrie de superllunes, situació en què el satèl·lit està en el punt més pròxim a la Terra de la seva òrbita, conegut com a perigeu, i aproximadament un 14% més brillant que de costum.

La Lluna, al costat d'un avió al cel de Hong Kong. / AP / KIN CHEUNG

També és la segona lluna plena del mes, comunament coneguda com a lluna blava.lluna blava A més, la superlluna blava passarà a través de l'ombra de la Terra per donar als espectadors en el lloc correcte un eclipsi lunar total, el primer d'aquest 2018. Mentre que la Lluna estigui a l'ombra de la Terra, agafarà un to rogenc, conegut com a lluna de sang.

Eclipsi a penes visible a Espanya

Notícies relacionades

L'eclipsi total va arribar al màxim apogeu al voltant de les 13.29 GMT de dimecres i els millors llocs per observar-lo han sigut de matinada a l'oest dels Estats Units, a les illes del Pacífic i al vespre a l'Àsia Oriental i Oceania.

L'eclipsi, vist des dels Estats Units. / AP / CHUCK BURTON

Segons dades de l'agència espacial nord-americana (NASA), el 2018 es produiran dos eclipsis totals de Lluna, el 31 de gener i el 27 de juliol.