ASTRONOMIA

Un asteroide d'uns 20 metres s'acostarà aquest dijous a la Terra

La possibilitat d'impacte és nul·la, amb una màxima aproximació de 42.000 quilòmetres

Astrònoms de tot el món participen en un programa coordinat de seguiment

amadridejos40486048 files  this handout file photo taken on august 10  2017 and 171011132205

amadridejos40486048 files this handout file photo taken on august 10 2017 and 171011132205

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos / Barcelona

Un petit asteroide de la mida d'una casa -entre 15 i 20 metres de diàmetre- passarà aquest dijous a uns 42.000 quilòmetres de la Terra, una distància escassa en termes astronòmics, equivalent a una dècima part de la distància a la Lluna, però que no implica el més mínim risc, segons han informat les agències espacials dels Estats Units (NASA) i Europa (ESA), les universitats d'Arizona i Maryland i diversos observatoris que participen en el seguiment conjunt. Aquesta altura orbital és superior fins i tot a la dels satèl·lits de comunicacions geoestacionaris. 

L'objecte, batejat com a 2012 TC4, té una velocitat relativa respecte a la Terra de 7,3 quilòmetres per segon. L'acostament més pròxim a la Terra tindrà lloc sobre l'Antàrtida a les 15.42 GMT (17.42 hora espanyola peninsular). No obstant, no serà visible a simple vista ni des d'Austràlia o altres territoris pròxims. Excepte que gira al voltant del Sol en 609 dies i que tornarà el 2050 a una distància encara superior, poques coses més se'n saben.

Aquesta trobada amb el TC4 està sent utilitzada per 'caçadors' d'asteroides de tot el món per provar la seva capacitat per operar com una xarxa coordinada internacional d'alerta immediata d'asteroides. De fet, com explica Michael Kelley, de la NASA, aquest asteroide no té res d'especial: "Passen asteroides d'aquest tipus tot sovint. El que el fa especial és que mai s'havia intentat un exercici conjunt de defensa planetària". "Aquesta vegada no és preocupant -declara en el mateix sentit Detlef Koschny, codirector del seguiment a l'ESA-, però potser arriba en un futur un objecte verdaderament perillós i llavors estarem més preparats".

Es va perdre de vista

Aquest asteroide va ser descobert pel telescopi Pan-STARRS a Hawaii l'any 2012. Pan-STARRS porta a terme un estudi d'objectes a prop de la Terra finançat pel programa d'observacions NEO de la NASA. No obstant, el 2012 TC4 aviat va quedar fora de la visió dels telescopis dedicats al seguiment d'asteroides.

Sobre la base de les observacions que es van poder fer el 2012, els seguidors d'asteroides van predir que hauria de tornar a la vista aquesta tardor. Els observadors de l'ESA i l'Observatori Europeu Austral (ESO) van ser els primers a recapturar el 2012 TC4 a finals del juliol del 2017 usant el supertelescopi xilè VLT, amb un mirall de vuit metres. Des d'aleshores, observadors de tot el món han estat rastrejant l'objecte mentre s'aproxima a la Terra.

Notícies relacionades

Desenes de telescopis de funcionament professional a tot el món estaran fent observacions a la Terra en longituds d'ona de visible a prop d'infraroig a radar. Els astrònoms aficionats poden contribuir amb més observacions, però l'asteroide serà molt difícil per als astrònoms aficionats, ja que les estimacions actuals són que arribarà a una magnitud visual de només 17 en el seu punt més brillant i es mourà molt ràpid a través del cel.

El bòlid de Txeliàbinsk, 2013

No es preveu que cap asteroide de mida perillosa i actualment conegut afecti la Terra durant els pròxims 100 anys. Però s'ha d'estar preparat: un objecte similar, d'uns 20 metres de diàmetre, va explotar al cel poc abans de caure a prop de la ciutat russa de Txeliàbinsk el febrer del 2013. Hi va haver 1.300 ferits, la majoria per talls amb vidres que es van trencar al pas de l'asteroide.