L'ADN DE LA SETMANA

Insomni

Un estudi vincula a causes genètiques algunes dificultats per agafar el son

zentauroepp20960171 problemas para dormir  insomnio  generico  foto  123rf170625162104

zentauroepp20960171 problemas para dormir insomnio generico foto 123rf170625162104

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Mirar de dormir i no aconseguir-ho ens produeix un malestar que pot durar hores o dies. Tenir insomni de manera constant o molt sovint pot ser considerat una afecció neurològica i com a tal ha estat estudiat. Darrerament s’ha fet recerca per provar si hi ha una base genètica en el fet que alguns individus pateixin insomni de forma particularment aguda. Un article recent conclou que efectivament això pot passar en un percentatge de persones i pot ser en part per un gen que està relacionat amb altres problemes neurològics.

Notícies relacionades

No poder dormir és una cosa que ens pot passar en qualsevol moment però en proporcions que van des d’un 10% en adults a un 22% en gent gran, es dona de forma prou freqüent per acabar representant un problema en la vida diària. Hi ha a disposició dels investigadors grans col·leccions de mostres d’ADN de poblacions que es poden analitzar per trobar-hi correlacions entre comportaments d’aquesta mena i gens concrets. Un article recent ha fet servir més de 100.000 mostres d’ADN de bancs de mostres anglesos i col·leccions que es van fer ja fa uns anys a Islàndia. Una de les dificultats d’aquests estudis és com definir els individus que tenen insomni. Normalment es demana als donants d’ADN que responguin a qüestionaris en què es fan preguntes sobre la facilitat de dormir seguit, però que no són sempre les mateixes.

Malgrat tot, els articles recents han confirmat que hi ha una part genètica en l’insomni i han trobat alguns gens que semblen explicar part d’aquesta herència. Un gen en particular, relacionat amb la formació del cervell, ha estat també implicat en una altra afecció neurològica freqüent, la síndrome de la cames inquietes. Més enllà d’aquesta constatació és difícil concloure res més ni buscar vies per resoldre un problema que pot ser greu. De fet aquests dies l’increment de l’insomni és notable. No té res a veure amb el genoma sinó amb la calor, i això ens preocupa a tots, tinguem els gens que tinguem.

Temes:

Genètica