PROGRAMA DE LA NASA

'Juno' ingressa amb èxit a l'òrbita de Júpiter

La sonda espacial començarà la recollida de dades a la tardor, una vegada finalitzi el procés d'inserció

La missió té 20 mesos per descobrir què s'amaga a sota de la densa capa externa de gas

amadridejos34584686 topshot    from l  diane brown  nasa juno program executive 160705184317

amadridejos34584686 topshot from l diane brown nasa juno program executive 160705184317 / ROBYN BECK

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

«‘Juno’, ¡benvinguda a Júpiter!», va clamar un tècnic de la NASA segons després que el centre de control de la missió, al Jet Propulsion Laboratory (JPL) de Pasadena (Califòrnia), rebés la primera confirmació que la nau espacial havia ingressat sense problemes en l’òrbita de Júpiter, el més gran dels planetes del sistema solar. Els enginyers s’abraçaven. «Tot l’equip està emocionat. Ha sigut un viatge increïble», va resumir Scott Bolton, investigador principal de la missió.

A partir d’ara, la sonda nord-americana té 20 mesos per intentar desxifrar alguns misteris que el planeta gegant amaga sota la seva densa capa gasosa, com la suposada existència d’un nucli sòlid i la seva composició, la temperatura o l’existència d’aigua. La nau, llançada fa gairebé cinc anys, va ser equipada amb nou instruments científics que haurien de servir per aclarir aquests enigmes, però al mateix temps Júpiter, amb la seva radiació extrema i altres perills, no posarà les coses fàcils. 

«La nau espacial va funcionar perfectament, i això sempre és agradable quan es condueix un vehicle que ja ha recorregut 2.600 milions de quilòmetres», va declarar Rick Nybakken, director del 'projecte Juno' al JPL. «La inserció en l’òrbita de Júpiter va ser un gran pas i el principal desafiament de la missió, però queden altres reptes abans que puguem donar a l’equip científic el que està buscant», va afegir.   

«Amb 'Juno' no només investigarem l’interior del planeta, sinó també com va néixer Júpiter i com va evolucionar el nostre sistema solar», va afirmar Charles Bolden, l’administrador de la NASA. Gran part dels resultats podran sortir d’anàlisis indirectes com el mesurament dels camps magnètic i gravitatori, de la radiació i la temperatura. 

Amb puntualitat

Amb puntualitat, a la 1.18 hores, en horari espanyol, 'Juno' va encendre els seus motors durant 35 minuts per frenar i poder ser absorbida per la gravetat del planeta. Poc després, va girar perquè la radiació solar tornés a arribar als enormes panells que alimenten les seves bateries i la proveeixen d’electricitat. Per no tirar per la borda 1.100 milions de dòlars (990 milions d’euros) que ha costat la missió, tot havia de funcionar amb precisió.

Notícies relacionades

I així va ser: les maniobres, que van incloure un increment de la rotació de la nau de dues a cinc revolucions per minut, van permetre aconseguir la direcció i la velocitat desitjades. El senyal del final de la inserció orbital es va rebre a la Terra a les 5.53 a través de les antenes de la Xarxa d’Espai Profund de la NASA a Califòrnia i Austràlia.

A partir de l’agost, la nau reduirà les dimensions dels seus sobrevols orbitals fins a arribar a una distància mínima de 4.667 quilòmetres –mai una nau s’havia acostat tant a Júpiter–. «El nostre escenari oficial de recollida de ciència comença a l’octubre», va dir Bolton. «Quan estàs parlant del cos planetari més gran del sistema solar, hi ha moltes coses a veure i fer aquí». A més de detalls desconeguts sobre geologia joviana, la missió permetrà fer un pas decisiu en la comprensió de com es formen els planetes gegants i el paper que van tenir en el desenvolupament de la resta del sistema solar, conclou la NASA.