CIÈNCIA

Trobada la 'Beagle-2', una nau desapareguda a Mart el 2003

Molts científics van assumir llavors que la sonda havia quedat destruïda

Imatge de Mart amb una recreació de la sonda ’Beagle 2’.

Imatge de Mart amb una recreació de la sonda ’Beagle 2’. / NASA

2
Es llegeix en minuts

L'aterrador 'Beagle-2', perdut a Mart el 2003 després de sortir de la nau Mars Express de l'ESA per a un aterratge controlat, ha estat finalment trobat per una nau de la NASA.

'Beagle-2', fabricat pel Regne Unit, va ser alliberat de la seva nau matriu el 19 de desembre del 2003 i havia d'aterrar sis dies després. Però no es va saber res més del mòdul d'aterratge després de la seva presa de contacte programada, i les recerques per Mars Express i la missió Mars Odyssey de la NASA van ser infructuoses. Molts científics van assumir llavors que la sonda havia quedat destruïda després de l'impacte a alta velocitat sobre el planeta.

Ara, més d'una dècada després, el mòdul d'aterratge s'ha identificat a les imatges captades per la càmera d'alta resolució del Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA. El mòdul d'aterratge es veu parcialment desplegat a la superfície, i això demostra que la seqüència d'entrada, descens i aterratge va funcionar i, efectivament, va aterrar amb èxit a Mart el dia de Nadal del 2003.

"Estem molt contents de saber que 'Beagle-2' va aterrar a Mart. La dedicació dels diferents equips en l'estudi d'imatges d'alta resolució amb l'objectiu de trobar el mòdul d'aterratge és inspirador", diu Álvaro Giménez, director de Ciència i Exploració Robòtica de l'ESA. "No saber què va passar amb 'Beagle-2' ens tenia desconcertats", afegeix Rudolf Schmidt, director del projecte Mars Express de l'ESA en aquell moment.

La petita mida del 'Beagle-2' --menys de 2 metres d'ample estant plenament operatiu-- significava que la seva localització era una tasca laboriosa, just en el límit de la resolució de les càmeres en òrbita al voltant de Mart.

Després de la identificació de potencials contraparts de 'Beagle-2' en l'aterratge previst d'Isidis Planitia, una gran conca d'impacte a prop de l'equador marcià, es van obtenir noves imatges que van ser analitzades per l'equip de 'Beagle-2' i el Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA.

Les imatges mostren el mòdul d'aterratge en el que sembla ser una configuració parcialment desplegada, amb només un, dos o com a màxim tres dels quatre panells solars oberts, i amb el paracaigudes principal i el que es pensa que és la coberta posterior amb el seu paracaigudes encara unit a prop.

També s'han identificat restes que semblen bosses d'aire que van esmorteir l'aterratge, i possiblement l'escut tèrmic davanter. Es necessitaran més imatges per confirmar els últims objectius.

NO HI VA HAVER COMUNICACIÓ PERQUÈ VA FALLAR EL DESPLEGAMENT DE PANELLS

Notícies relacionades

El desplegament parcial explica per què mai es van rebre senyals del mòdul d'aterratge: es necessitava un desplegament complet de tots els panells solars per exposar l'antena de ràdio per transmetre dades i rebre comandaments des de la Terra.

Desafortunadament, donat el desplegament parcial i que l'antena no va quedar descoberta, no hi ha possibilitat de reviure dades 'Beagle-2' i recuperar la nau.